του Δ. Ζαφειρόπουλου

Μετά την αναμενόμενη και όχι αναπάντεχη εκλογική επιτυχία της Χρυσής Αυγής, νομίζουμε ότι έχει έλθει ο καιρός για μία κριτική απέναντι σε αυτό το πολιτικό σχήμα, μία εξέταση των σχέσεών του με το ευρύτερο πατριωτικό κίνημα και το κατά πόσο θέλει ή μπορεί να παίξει ρόλο στις διαμορφούμενες κοινωνικές εξελίξεις. Προτιμήσαμε να το κάνουμε αυτό μετά τις εκλογές, ακριβώς για να μην μπούμε στο προεκλογικό κυνήγι ψήφων, αλλά κυρίως γιατί μετά την είσοδό της στην Βουλή, η ΧΑ εμφανίζεται πλέον χωρίς το πέπλο μυστηρίου που η ίδια αλλά και μερίδα των ΜΜΕ είχε καλλιεργήσει.Προσοχή όμως, όταν αναφερόμαστε σε κριτική μην περιμένετε να ακούσετε τα πολυφορεμένα φληναφήματα περί ναζισμού κλπ. Πολύ απλά, πιστεύουμε ότι ειλικρινώς ο Νίκος Μιχαλολιάκος απαρνήθηκε τον εθνικοσοσιαλισμό, εδώ κοτζάμ Άγιος Πέτρος αρνήθηκε τρεις φορές το όνομα του Κυρίου, ένας γενικός γραμματέας δεν μπορεί να απαρνηθεί τον Χίτλερ; Πριν προχωρήσουμε όμως καλό θα ήταν να δούμε ορισμένους από τους βασικούς λόγους της εκλογικής αυτής επιτυχίας της ΧΑ. Κατά την γνώμη μας, ο κυριότερος από αυτούς είναι η στάση των ΜΜΕ, τα οποία δημιούργησαν έναν "μύθο" γύρω της, αποδίδοντάς της πράξεις που τις περισσότερες φορές καμία σχέση δεν είχαν μαζί της. Αποκορύφωμα αυτών, η ενασχόληση των μελών της με το βάψιμο σπιτιών που είχαν πρότερα οι μετανάστες. Πολύ απλά, τα media βρήκαν ένα θέμα που πουλάει, το φούσκωσαν και το σέρβιραν σε μία κοινωνία που ταπεινωμένη από τα μνημόνια και αγχωμένη για το οικονομικό της μέλλον, έψαχνε να βρει έναν μύθο για να καλύψει τις ανασφάλειές της. Επίσης και ο πατριωτικός χώρος αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου, αντιμετώπιζε με μία ανοχή τη ΧΑ, με την εξαίρεση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Ειδικά η ΝΔ, καθόλου δεν στενοχωριόταν που αυτή έπαιρνε ψήφους από τον ΛΑΟΣ, απλά δεν σκέφτηκε ότι καμία φορά και το σκυλί που ταΐζεις μπορεί να σε δαγκώσει. Τέλος, ακριβώς λόγω του "μύθου" που προαναφέραμε και της ανοχής ή μη ενασχόλησης μαζί της, η ΧΑ.Μπόρεσε με ένα ξερό καταγγελτικό λόγο, χωρίς ουσία και πρόγραμμα, να ανταποκριθεί στον ρόλο του κακού που ήθελε μερίδα των Ελλήνων σε αυτές τις εκλογές για να τιμωρήσει τον πολιτικό κόσμο. Ας πάμε να δούμε όμως τώρα, τις σχέσεις της με τον εθνικό χώρο, το ποιές ήταν μέχρι σήμερα και το πώς διαμορφώνονται για το μέλλον. Είπαμε και προηγουμένως ότι και ο πατριωτικός χώρος έβλεπε την ΧΑ κάπως σαν ένα παιδί, με προτερήματα και ελαττώματα. Επειδή ακριβώς απείχε από την κεντρική πολιτική σκηνή, πολλοί έβλεπαν στην ΧΑ μια αγνή ιδεολογική προσπάθεια, με την οποία μπορεί να διαφωνούσαν, αλλά τέλος πάντων, δεν ενοχλούνταν από την ύπαρξή της. 

Και όπως στα παιδιά, συγχωρείς τα στραβοπατήματά τους, έτσι και ο χώρος ξεχνούσε συχνά τις επιθέσεις της κατά μελών του. Δεν αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχθηκε ο γράφων, μαζί με την σύζυγό του το 2008, αλλά σε επιθέσεις κατά του Γιάννη Σχοινά, του Θεόδωρου Δράκου, των μελών του Ελληνικού Μετώπου στο Βίτσι, σε απειλές κατά πρώην μελών της, στην αναφορά από φερέφωνά της ως προβοκάτορα του Δημήτρη Παπαγεωργίου, όταν αυτός φυλακιζόταν και ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι ακόμα μακρύτερος. Όπως επίσης, οφείλει να σημειωθεί η βροντώδης σιωπή του σχήματος αυτού, του σκληρού και άσπιλου, στα πολλά δικαστήρια που είχε η εφημερίδα μας και ο Κων/νος Πλεύρης με τους διάφορους Εβραίους και λοιπούς αντιρατσιστές, την οποία δικαιολόγησε λόγω... προσωπικών διαφορών. Όλα αυτά ο χώρος τα ξεχνούσε ή τα προσπερνούσε γιατί έλεγε ότι η ΧΑ κάνει αγώνες στο πεζοδρόμιο και επί της ουσίας αδιαφορούσε όσο αυτή βρισκόταν μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή. Επίσης, επειδή ο χώρος τον τελευταίο καιρό είχε ανακαλύψει ότι το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη αποτελεί το "υπέρτατο κακό" της Ελλάδας, καθόλου δεν ενοχλούνταν από την μονοθεματική επίθεση σε αυτό από την ΧΑ, η οποία μαζί με κάποια χαμένα ταλέντα του ΛΑΟΣ, είχαν βρει στο κόμμα αυτό την αιτία κάθε κακοδαιμονίας της πατρίδας.Τώρα που εισήλθε σε αυτήν, νομίζουμε ότι ήλθε και ο καιρός να κριθεί, ακριβώς με πολιτικά κριτήρια. Να μας εξηγήσει το πώς θα ξεβρωμίσει την Ελλάδα. Βάζοντας ο Ν. Μιχαλολιάκος το μισό του σόι στην Βουλή και ζητώντας προκαταβολικά τις παραιτήσεις των υποψηφίων του; Θέλουμε να δούμε την πρότασή της για το όχι στα μνημόνια και το πώς θα βγούμε από την κρίση. Να εξετάσουμε τα κοινοβουλευτικά επιτεύγματά της, γιατί αν είναι σαν αυτά τα ανύπαρκτα στο συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, τότε το πράγμα θα αγγίξει την κωμωδία. Να δούμε τον τρόπο λειτουργίας της, τις εκλογές των οργάνων της, το πώς διαμορφώνονται οι θέσεις της, γιατί μέχρι τώρα αυτό που φαίνεται είναι μία αντιγραφή του ΚΚΕ σε δεξιό φόντο.

 Η Χρυσή Αυγή έχει τώρα πραγματικά την ευκαιρία να δείξει το τί θέλει να πράξει στην ελληνική κοινωνία. Το ποσοστό της, της δίνει αυτή την δυνατότητα. Θα είναι ένας ευκαιριακός κομήτης, παραφουσκωμένος από τα ΜΜΕ, εξάντλησης μίας λαϊκής οργής; Θα παραμείνει ένα στεγανό σύστημα που θα θέλει να κάνει τον νταβατζή στον χώρο; Θα γίνει ένα δεξιό ΚΚΕ που θα έχει το ποσοστό του και τις οικονομικές επιδοτήσεις του και θα αναπαράγει τον εαυτό του, κλεισμένο στην ακροδεξιά γωνία του; Η έκθεση στον κοινοβουλευτισμό και η εμφάνιση του προσώπου, είναι σίγουρο ότι μπορεί να βοηθήσει κάποιον να πάρει τις αποφάσεις του.

πηγή: elkosmos.gr