Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια ραγδαία αλλαγή του χάρτη της εγκληματικότητας στη χώρα. Ο πολίτης πραγματικά τρομάζει, όταν μέρα με τη μέρα διαπιστώνει, πως δίπλα στις παραδοσιακές μορφές εγκληματικότητας προστέθηκαν κι άλλες πιο σύγχρονες, ως επί το πλείστον πιο βίαιες και περισσότερο πολύπλοκες.

Αυτές οι συμπεριφορές, βίαιες και αντικοινωνικές, αναπτύσσονται πλάι με το κοινό έγκλημα και γίνονται πιο σκληρές και αμείλικτες. Δυστυχώς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρακολουθεί εδώ και καιρό, σε ρόλο άβουλου θεατή, την τεράστια αύξηση της «μικρής» και «μεγάλης» εγκληματικότητας, την επαναδραστηριοποίηση της τρομοκρατίας, τους βανδαλισμούς των ταραχοποιών και όλα αυτά τα φαινόμενα, τα οποία αποτελούν πλέον ρουτίνα και πραγματικά προκαλούν την έντονη ανησυχία των πολιτών.

Υπάρχει λοιπόν σήμερα η ανάγκη για μια συνολική πολιτική εσωτερικής ασφάλειας, η οποία μέσα από μια λογική διακλαδικής συνεργασίας, συνάθροισης δυνάμεων και συμπληρωματικότητας πόρων, θα ανταποκρίνεται σε όλες τις νέες προκλήσεις.

Και εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, καθώς τελευταία εστιάζει την προσοχή του σε συγκεκριμένες μονάδες, τις οποίες προβάλουν ως επικοινωνιακή ατραξιόν και λειτουργεί εντελώς απαξιωτικά προς τις υπόλοιπες υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η εξέλιξη της εγκληματικότητας και οι μετασχηματισμοί, που παρατηρούνται, στην ελληνική κοινωνία, οι οποίοι γεννούν τις νέες μορφές παραβατικότητας.

Μια σύγχρονη αντιεγκληµατική πολιτική, θα πρέπει ακόμα να αξιοποιεί τις δυνατότητες, που δίνει η χρήση των νέων τεχνολογιών στην αστυνομική έρευνα, αλλάζοντας τη λειτουργία των Σωµάτων Ασφαλείας σε σχέση µε το παρελθόν. Ταυτόχρονα απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της αποστολής της Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας, η μεταρρύθμιση στην οργάνωση και τη λειτουργία της, και η αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους πολίτες.

Τέλος χρειάζεται η εγκατάλειψη της «δημοσιοϋπαλληλικής» νοοτροπίας, που έχει εγκατασταθεί στους υπηρετούντες στα Σωµάτα Ασφαλείας, με κύρια ευθύνη των πολιτικών, που ακολουθηθήκαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνος πολίτικος φορέας, προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει την πλήρη συνεργασία της, ώστε να εδραιωθεί στην Ελλάδα ένα κλίμα ασφάλειας, που να αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Θα στηρίξουμε κάθε μέτρο, που προστατεύει τα αγαθά της ζωής, της περιουσίας και της αξιοπρέπειας των πολιτών. Στήριξη, που η ίδια ως κυβέρνηση ουδέποτε είχε. Και αυτή την προσφορά στήριξης και συνεργασίας δεν έχει παρά να αξιοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, που θα προστατεύσουν τον Πολίτη από το έγκλημα και την ανομία.

Άρθρο του Βουλευτή Κώστα Τσιάρα,
Αναπληρωτή Υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής
Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ.

πηγή: Παραπολιτικά