Περίπου εκατό νεαροί επιτέθηκαν κατά αστυνομικού τμήματος και έβαλαν φωτιές κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Ρίνκεμπι, ένα υποβαθμισμένο προάστιο της Στοκχόλμης όπου ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη νύχτα που ξεσπούν ταραχές.

«Εβαλαν φωτιά σε ένα σχολικό κτίριο (...) Προσπάθησαν να κάψουν το αστυνομικό τμήμα καθώς και άλλα κτίρια και αυτοκίνητα, όμως κυρίως πέταξαν πέτρες και τούβλα κατά της αστυνομίας και των πυροσβεστών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ο Ματς Ερικσον, εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της δυτικής Στοκχόλμης, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Τρεις Σουηδοί υπουργοί, ανάμεσά τους και η υπουργός Ενσωμάτωσης Νιάμκο Σαμπούνι, μετέβησαν στο προάστιο για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ έκανε έκκληση να σταματήσουν γρήγορα οι ταραχές.

«Οι συνέπειες κινδυνεύουν να γίνουν πολύ σοβαρές και (αυτό) μπορεί να επηρεάσει τους κατοίκους του Ρίνκεμπι» δήλωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TT.

Οι ταραχές στο Ρίνκεμπι, ένα προάστιο που έχει μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες μεταναστών πρώτης ή δεύτερης γενιάς, ξέσπασαν τη Δευτέρα το βράδυ.

«Όλα ξεκίνησαν επειδή απαγορεύτηκε η είσοδος σε μία σχολική γιορτή σε μία ομάδα νεαρών. Οργίστηκαν και άρχισαν να πετούν πέτρες στα παράθυρα του σχολείου» δήλωσε ο Μ. Ερικσον.

Οι νεαροί, περίπου εκατό, σύμφωνα με την αστυνομία, επιτέθηκαν ακολούθως στο αστυνομικό τμήμα και του έσπασαν τα παράθυρα, ενώ έβαλαν φωτιά και σε ένα αυτοκίνητο. Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι την Τρίτη.

Όμως, αργότερα το βράδυ της Τρίτης «η κατάσταση χειροτέρεψε», σύμφωνα με τον Έρικσον, όταν οι νεαροί έβαλαν φωτιά σε σχολικό κτίριο και σε τέσσερα ή πέντε αυτοκίνητα.

«Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή κατάσταση που πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν, διαφορετικά μπορεί να συνεχίσει να χειροτερεύει» υπογράμμισε ο Μ. Ερικσον.

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, the Local.se