Σήμερα έχουμε ανάγκη από μια επανάσταση και έναν Κολοκοτρώνη, αν μη τι άλλο για να κρεμάσει μερικούς νενέκους στα δέντρα, μας λέει χωρίς να μασάει τα λόγια του, ο καθηγητής Χρίστος Γούδης. Εξαπολύει μάλιστα βολές κατά όσων αναθεωρούν την ιστορία της Επανάστασης του ‘21, λέγοντας πως με ό,τι μεγάλο και αν ασχοληθούν, το βλέπουν μικρό, το υποβαθμίζουν και το φέρνουν στα μέτρα τους.

συνέντευξη στον Δημήτρη Ζαφειρόπουλο

Εκατόν ενενήντα (190) χρόνια μετά την επανάσταση του '21, η 25η Μαρτίου είναι μια επέτειος της σειράς ή έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα;

Τα γενέθλια έχουν πάντα ένα ιδιαίτερο νόημα γι' αυτόν που τα έχει. Θυμάται ότι τέτοια μέρα γεννήθηκε και άρχισε να υπάρχει. Πολύ περισσότερο όταν αυτός που τα έχει είναι ένα ολόκληρο έθνος που γιορτάζει την παλιγγενεσία του.

Με βάση τα πολιτικά, κοινωνικά και εθνικά δεδομένα της εποχής μας, πιστεύετε ότι οι Έλληνες πρέπει να ξαναπιούν από το "αθάνατο κρασί του '21";

Και σε μεγάλες ποσότητες μάλιστα. Σήμερα απαιτείται περισσότερο από κάθε φορά εθνική μέθη και εθνική τρέλα. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη επανάσταση. Σας παραπέμπω στα λόγια του Κολοκοτρώνη: «Ο κόσμος μάς έλεγε τρελούς. Ημείς αν δεν είμεθα τρελοί, δεν θα εκάναμεν την επανάστασιν». Σήμερα έχουμε ανάγκη και από μία επανάσταση και από έναν Κολοκοτρώνη. Αν μη τι άλλο, για να κρεμάσει μερικούς νενέκους στα δέντρα.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται μια προσπάθεια αναθεώρησης της ελληνικής ιστορίας. Πρόσφατο παράδειγμα, η γνωστή εκπομπή του "ΣΚΑΊ". Γιατί πιστεύετε ότι ενοχλεί τόσο η ιστορία και ειδικά αυτή της Εθνεγερσίας;

Ενοχλεί τους μικρούς και λιπόψυχους. Αυτοί, με ό,τι μεγάλο και αν ασχοληθούν το βλέπουν μικρό, το υποβαθμίζουν, το φέρνουν στα μέτρα τους. Οι προκρούστες. Φυσικά όλοι δικαιούνται να έχουν άποψη. Ακόμη και τα σκουλήκια. Μόνο που το σύμπαν των σκωλήκων είναι διαφορετικό από το σύμπαν των αετών. Είναι πιο χθόνιο, πιο σιελώδες και πιο εύκαμπτο. Κάποιοι, όταν πετούν ζαλίζονται, παθαίνουν ναυτία και χρειάζονται επειγόντως σακκούλες για να εκτινάξουν από μέσα τους τα εμέσματά τους.

Πόσο μπορεί να σχετιστεί το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα των Ελλήνων, με το πνευματικό κίνημα του Διαφωτισμού στην Δύση και την Γαλλική Επανάσταση;

Ήταν μια εποχή επαναστάσεων. Προηγήθηκαν οι επιστημονικές και τεχνολογικές επαναστάσεις. Από αυτές γεννήθηκε ο Διαφωτισμός. Άλλαξαν τον τρόπο ζωής και τους ορίζοντες θέασης των πραγμάτων. Η Γαλλική Επανάσταση ήταν απότοκος της Αμερικανικής και η Αμερικανική της Αγγλικής επί Κρόμγουελ. Ένα τσουνάμι που πυροδότησε μια σειρά επαναστατικών κυμάτων που διαδόθηκαν στον πλανήτη. Η Ελληνική Επανάσταση πορευόταν παράλληλα με τις Λατινοαμερικανικές Επαναστάσεις του Μπολιβάρ και του Σαν Μαρτίν, με τους Καρβονάρους της Ιταλίας, τους Φραμασόνους της Ισπανίας και τους Δεκεμβριστές της Ρωσίας. Μία περίοδος της Ιστορίας που έχει πολλές ομοιότητες με τα συμβαίνοντα και τα μελλούμενα να συμβούν στον πλανήτη μας και στην πατρίδα μας.

Με αφορμή την εκπομπή αυτή του ΣΚΑΪ, ετοιμάζετε ένα βιβλίο-απάντηση. Θα μας πείτε κάποια περισσότερα πράγματα γι' αυτό;

Θα καλύψει την ουσία της Ελληνικής Επανάστασης, την ουσία που λόγω της φύσεώς τους αδυνατούν να συλλάβουν οι σύμβουλοι της τηλεοπτικής σειράς του ΣΚΑΪ. Το ότι δηλαδή η Ελλάδα ποτέ δεν παραδέχεται πως οι γενναίοι πεθαίνουν.

πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Κόσμος