Το τελευταίο διάστημα η παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά πολεμικά πλοία έχει ενταθεί επικίνδυνα. Η «κρουαζιέρα» πριν από λίγες μέρες της τουρκικής κορβέτας «Bodrum» στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα η περιήγησή της μεταξύ Τήνου, Μυκόνου και Πάρου είναι η δεύτερη κατά σειρά επίδειξη δύναμης και θράσους από πλευράς Τουρκίας μέσα σε δύο εβδομάδες. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη της τουρκικής φρεγάτας «Yildirim» στην.. Κύμη, έξω από τα παράλια της οποίας παρέμεινε για 48 ολόκληρα λεπτά, οπλισμένη με πολλαπλά βλήματα επιφάνειας, πριν εισχωρήσει και πάλι στα διεθνή ύδατα, με προορισμό το Λίβανο. Η αξιοσημείωτη επέκταση της τουρκικής επιθετικότητας, μετά τον εθνικό εναέριο χώρο, και στα εθνικά χωρικά ύδατα προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Παρά την επιμελή προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το θέμα, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αναγκάστηκε πρόσφατα να παραδεχτεί ότι ο αριθμός των παραβιάσεων των εθνικών χωρικών υδάτων το 2010 υπερέβη συνολικά τις εξήντα, αποκρύπτοντας ωστόσο ότι από μόνος του ο αριθμός αυτός προσεγγίστηκε τον τελευταίο μήνα του έτους. Αξίζει έτσι να υπογραμμιστεί ότι το Δεκέμβριο σημειώθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 63 παραβιάσεις σε σύνολο 173, που καταγράφηκαν όλο το προηγούμενο έτος. Τους τελευταίους δύο μήνες το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε… χώρο αναψυχής για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Είναι πλέον εμφανές ότι οι επικοινωνιακοί χειρισμοί της κυβέρνησης σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και κυρίως, σε διμερές επίπεδο με την Τουρκία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ουσία.

Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τις πρόσφατες «εντυπωσιακές» δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στο Erzerum, οι οποίες ωστόσο διαψεύδονται καθημερινά με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί σαν θεατής την «παράσταση» των Τούρκων στο Αιγαίο.

Οφείλει να θέσει χωρίς καθυστέρηση και χωρίς περιστροφές στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις νέες διαστάσεις που λαμβάνει η τουρκική προκλητικότητα, συνδέοντας άμεσα την ενταξιακή πορεία της γείτονας χώρας με απτές αποδείξεις σεβασμού της αρχής της καλής γειτνίασης, όπως είναι η μη παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Παράλληλα, το ζήτημα της αποτελεσματικής φύλαξης των εθνικών χωρικών υδάτων προσλαμβάνει και άλλη διάσταση, εφόσον συνδέεται άμεσα και με την αθρόα εισροή παράνομων μεταναστών στη χώρα. Οποιαδήποτε προσπάθεια θωράκισης του Έβρου, με την κατασκευή λόγου χάρη του φράχτη, θα πέσει στο.. κενό, αν το Αιγαίο εξακολουθήσει να φυλάσσεται πλημμελώς και παραμείνει έρμαιο κάθε λογής δουλεμπορικών σκαφών. Πρόσφατα δημοσιογραφικά δημοσιεύματα αναφέρθηκαν εκτενώς στη δράση του τουρκικού δουλεμπορικού πλοίου «Χασάν Ρέις», το οποίο διέσχισε χωρίς καμία ενόχληση !!! ολόκληρο το Αιγαίο, εισήλθε στο Σαρωνικό και αφού ξεφόρτωσε εκατοντάδες παρανόμων μεταναστών στον Ασπρόπυργο, περνώντας μία ανάσα από τον παρακείμενο Ναύσταθμο, αναχώρησε για τις ακτές της Ιταλίας.

Όλα αυτά αναδεικνύουν χωρίς αμφιβολία τα σοβαρότατα προβλήματα του μηχανισμού επιτήρησης του ελληνικού θαλάσσιου χώρου. Με δεδομένη την πολιτική αναστάτωση στην Αίγυπτο, ενδεχόμενη αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος θα δοκιμάσει ακόμη περισσότερο τις αντοχές του.

Η αποτελεσματική περιφρούρησή των εθνικών χωρικών υδάτων είναι ζήτημα μείζονος εθνικής ασφαλείας.

Συνδέεται επίσης άμεσα με το κύρος και την αξιοπρέπεια της χώρας μας.

Περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η συντονισμένη δράση της ελληνικής πολιτείας στον τομέα αυτό.

  • Κρίνεται έτσι επιτακτική η ενίσχυση της επιχειρησιακής δύναμης του λιμενικού σώματος στα νησιά του ΒΑ και του Νότιου Αιγαίου. Αρκεί λόγου χάρη να αναλογιστεί κανείς ότι στις 20 Ιανουαρίου 2011 συμπληρώθηκε ένας χρόνος, που το σκάφος του Λιμενικού Σώματος στην Πάτμο παραμένει παροπλισμένο, λόγω βλάβης…. Το συγκεκριμένο σκάφος, εκτός από τον αρμόδιο ρόλο του για αστυνόμευση της περιοχής από Πάτμο μέχρι και Αγαθονήσι επιτελεί και κρίσιμο κοινωνικό ρόλο.

  • Παράλληλα, είναι επιβεβλημένη η ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης των εθνικών χωρικών υδάτων.

Από τον Τομέα Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας