Η Keeley Houghton, 18 ετών, θεωρείται το πρώτο άτομο στη Μεγάλη Βρετανία ,που καταδικάζεται για άσκηση απειλών και ανάρμοστη συμπεριφορά, σε ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης. H έφηβη διατάχτηκε να τεθεί υπό κράτηση, για τη προβολή απειλητικών μηνυμάτων στο Facebook, εναντίον της συνομήλικης της Emily Moore, την οποία απείλησε να σκοτώσει!

Στις 12 Ιουλίου η Keely έγραψε στο profile της: " H Keeley πρόκειται να δολοφονήσει τη σκύλα….Emily.Τι απίστευτη ελευθερία!

Το Κακουργιοδικείο του Worcester την καταδίκασε σε τρεις μήνες κράτηση , σε φυλακή ανηλίκων. Κατά την ανάκριση ,η Keely επικαλέστηκε ότι έγραψε τις απειλές ,έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και ότι δεν είχε ακριβή μνήμη του περιστατικού, Αλλά όταν η αστυνομία εξέτασε τα αρχεία του υπολογιστή της, ανακάλυψε ότι η Keely έγραψε το σχόλιο στις 4 το πρωί και κράτησε ενημερωμένο το profile της , στη σελίδα της στο facebook για 24 ώρες.

Η Yasmin Joomraty, δικηγόρος στη Laurence Kaye Solicitors, μια νομική εταιρεία στη Μ.Βρετανία που ειδικεύεται στο ηλεκτρονικό έγκλημα, σημείωσε: " Η παρενόχληση, ακόμα και σε chat rooms, υπόκειται κάτω από την προστασία του ποινικού κώδικα και μπορεί να στοιχειοθετήσει μια αστική εγκληματική παράβαση.
“Οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν τι λένε online.”

Υπάρχουν περιστατικά όπου άτομα έχουν φυλακιστεί προηγουμένως, για το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης σε περιοχές κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η Keely είναι το πρώτο που φυλακίζεται για τη διατύπωση απειλητικών μηνυμάτων μέσω του Διαδικτύου.

Οι cyber-απειλές θεωρήθηκε η αιτία της αυτοκτονίας της 15χρονης Megan Gillan, από το Macclesfield, η οποίο πήρε υπερβολική δόση παυσίπονων, όταν έλαβε τα απειλητικά μηνύματα στο δίκτυο bebo.

Το epikairo θεωρεί ότι οι ιστοσελίδες εικονικής κοινωνικής δικτύωσης περιέχουν παγίδες και κινδύνους. Η μεγάλη πλειοψηφία όσων συμμετέχουν περιλαμβάνουν στα προφίλ τους προσωπικά δεδομένα όπως φωτογραφίες, ενδιαφέροντα, προτιμήσεις, ψυχολογική κατάσταση τη δεδομένη στιγμή, χόμπι, ορισμένοι ακόμα και τον αριθμό τηλεφώνου ή τη διεύθυνσή τους. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά και τους έφηβους, αφού δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ταυτοποίησης του πραγματικού προσώπου πίσω από ένα διαδικτυακό προφίλ.

Και είναι πολύ εύκολο τα στοιχεία του προφίλ να συνδυαστούν και με άλλα διαθέσιμα στοιχεία που θα επιτρέψει κάποιο να συλλέξει πληροφορίες , ώστε να ασκήσει εκβιασμό, οικονομική, κοινωνική ή ψυχολογική πίεση.

Στην χειρότερη εκδοχή, τα στοιχεία του προφίλ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατύπωση θανατικών απειλών, όπως στην περίπτωση της Emily Moore από την Keely Houghton. Η καταδικαστική απόφαση στη Μ.Βρετανία, σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή ελέγχου πλέον των ιστοσελίδων κοινωνική δικτύωσης.

πηγή: epikairo