Από μαθητές ακόμα μαθαίνουν να μισούν
Είναι γεγονός χωρίς αμφισβήτηση ότι αυτό που συμβαίνει μετά τον Δεκέμβριο του 2008 και τις βιαιότητες που διεπράχθησαν από νεαρής ηλικίας ανθρώπους, ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην στο πως βλέπουμε τις ταραχές της Αθήνας.

Το ηλικιακό όριο έχει πέσει πολύ ενώ συμμετέχουν πλέον ενεργά και αλλογενείς που συγκροτούν συμμορίες σε γειτονιές της Αθήνας, αλβανικής κυρίως καταγωγής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην περιοχή των Εξαρχείων, κουμάντο κάνει η "Αναρχομάνα Αλβανία" όπως συνηθίζουν να γράφουν με σπρέυ γύρω από την περιοχή του Πολυτεχνείου.

Από σχολεία του Χαλανδρίου και των Βορείων Προαστίων κατεβαίνουν μπουλούκια μαθητών με στόχο την ωρίμανσή τους μέσα από τους αγώνες στο δρόμο, συνήθως με την καθοδήγηση κάποιου παλιού απ' το σχολείο ή ακόμα και καθηγητή! Παρόλα αυτά, πολλές αυτόνομες ομάδες αναφύονται στις γειτονιές με δολιοφθορές και ζημιές σε σχολικά συγκροτήματα και αστυνομικά τμήματα.

Στη μέση πολλές φορές μπαίνει και η ομάδα όπου εκεί μέσα από την κερκίδα γνωρίζονται με τους "Μεγάλους" της φάσης. ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και λίγο λιγότεροι Ολυμπιακοί, έχουν στήσει αναρχοομάδες με στόχο την εκμάθηση των βασικών τεχνικών (μολότοφ, εκρηκτικά, γκαζάκια). Εκεί ίσως είναι και το καλύτερο σχολείο για κάποιον που θέλει να κατέβει δυνατός στην επόμενη πορεία.

Όμως εκεί που ωριμάζει η δράση είναι τα πανεπιστήμια. Στέκια, καταλήψεις και ανοικτός χώρος δράσης για όλα τα φυντάνια που θέλουν να ζήσουν από πρώτο χέρι την επανάσταση, μακριά από νόμους και κανόνες της σύγχρονης δημοκρατίας. Ελεύθερο πεδίο για κάθε είδους κατήχηση και προετοιμασία, τα πανεπιστήμια λειτουργούν ως θερμοκήπια τρομοκρατίας.

Το φαινόμενο μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εάν η επίσημη Πολιτεία δεν σταματήσει να τηρεί σιγή ιχθύος. Προτού ζήσουμε νέα Δεκεμβριανά!