Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης με την νομοθετική ρύθμιση για την… εχθροπάθεια εισάγει στην Ελλάδα τους ίδιους νόμους, οι οποίοι στο εξωτερικό έχουν γίνει αντικείμενο σκληρής κριτικής, ακόμη και από Εβραίους.

Όπως για παράδειγμα ο γνωστός στην χώρα μας Νόαμ Τσόμσκυ, ο οποίος υπέγραψε για την απελευθέρωση του Γάλλου Vincent Reynouard, ο οποίος εδώ και κάποιος μήνες βρίσκεται στην φυλακή για “άρνηση του ολοκαυτώματος”, με τον ίδιο περίπου νόμο που ετοιμάζει και ο κ. Καστανίδης. Και αιτιολόγησε την υπογραφή του γράφοντας:

“Καταλαβαίνω ότι ο Vincent Reynouard έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί, σύμφωνα με τον νόμο Gayssot και το ότι κυκλοφορεί μία αίτηση ως διαμαρτυρία σε αυτή την πράξη. Δεν γνωρίζω τίποτε για τον κ. Reynouard, αλλά θεωρώ τον νόμο Gayssot ως εντελώς παράνομο, μη συμβατό με τις βασικές αρχές μιας ελεύθερης κοινωνίας όπως αυτές γίνονται κατανοητές από την εποχή του διαφωτισμού.

Ο νόμος που είναι σε ισχύ δίνει στην πολιτεία το δικαίωμα να αποφασίσει την ιστορική αλήθεια και να τιμωρήσει την αποχώρηση από τα διατάγματά της, μια ανάμνηση των σκοτεινών ημερών του Σταλινισμού και του Ναζισμού.

Εάν η δικαιολογία του νόμου Gayssot είναι να απαγορεύσει της “απεχθείς απόψεις” ή να προστατεύσει το δικαίωμα να ζει κανείς σε μια ατμόσφαιρα ελεύθερη από φόβο ή από την προκατάληψη και τον ρατσισμό, θα έπρεπε να είναι προφανές ότι εάν αυτοί οι νόμοι εφαρμοστούν με αμεροληψία, θα ποινικοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα του δημοσίου διαλόγου, το οποίο, όσο απεχθές και αν βρίσκει κανείς, θα έπρεπε σίγουρα να επιτρέπεται σε μια ελεύθερη κοινωνία.

Έτσι, θα ήθελα να δείξω την υποστήριξή μου γι' αυτή την αίτηση που διαμαρτύρεται για την εφαρμογή αυτού του νόμου σε αυτή (ή οποιαδήποτε περίπτωση)".

Το κείμενο γράφτηκε από τον Νόαμ Τσόμσκυ στις 5 Σεπτεμβρίου του 2010. Δεν ξέρω αν μπορούμε να πούμε πολλά παραπάνω για το ζήτημα.

Δημήτρης Παπαγεωργίου, Ελεύθερη Ώρα