Ο νέος Γραμματέας φέρνει την... Ανοιξη. Επικρατέστερος για τη θέση του Γραμματέα στη ΝΔ ο κ. Δ. Σταμάτης, έμπιστος του κ. Σαμαρά

ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ Σάββατο 5 Ιουνίου 2010


«Κληρώνει» οριστικά εντός των προσεχών ημερών το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Ελ. Ζαγορίτη στη θέση του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας στις αρχές Ιουλίου. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς θέλοντας να ξεκινήσει η αναδιοργάνωση της ΝΔ αναμένεται να προκρίνει για Γραμματέα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης. Το όνομα που κερδίζει έδαφος στο «γαλάζιο» παρασκήνιο είναι του πρώην βουλευτή κ. Δ. Σταμάτη, που συνδέεται με τον κ. Σαμαρά με πολυετή φιλία από την περίοδο της Πολιτικής Ανοιξης.

Με τις εργασίες του 8ου συνεδρίου του κόμματος, που θα ολοκληρωθούν στις 27 Ιουνίου με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, κλείνει και ο «κύκλος» του κ. Ζαγορίτη στη Ρηγίλλης. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ο γραμματέας της ΚΕ, που θα μετονομαστεί σε Πολιτική Επιτροπή, δεν θα μπορεί να θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής όσο χρονικό διάστημα θα είναι σε αυτή τη θέση, αν και θα μπορεί να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ώστε να αφιερωθεί αποκλειστικά στα καθήκοντά του, που είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος. Με το πολιτικό ασυμβίβαστο ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να αποτρέψει εσωκομματικές εντάσεις μεταξύ πρωτοκλασάτων στελεχών, που εκλέγονται κυρίως στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, αλλά και να αντιμετωπίσει την όποια καχυποψία.

Ως εκ τούτου, ουδείς εκ των εν ενεργεία βουλευτών επιθυμεί υπό αυτές τις συνθήκες να θέσει υποψηφιότητα, εκτός και εάν την ύστατη στιγμή συμβεί έκπληξη.

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετά ονόματα, η μετοχή των οποίων έπαιξε στο «κομματικό χρηματιστήριο», ο κ. Σταμάτης φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Ο υπουργός κ. Ευρ. Στυλιανίδης δεν ενδιαφερόταν για τη θέση, παρά τα όσα κυκλοφορούσαν, όπως και ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος , ενώ ο μόνος που το εξέταζε σοβαρά ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος μπορεί να είναι γραμματέας μόνο εάν τελικά την ύστατη στιγμή επιλεγεί κοινοβουλευτικό πρόσωπο.

Μια από τις επιλογές που είχαν συζητηθεί έντονα και θεωρούνταν πολύ καλή περίπτωση, αφού θα συνέδεε και την «καραμανλική» περίοδο με τη σημερινή, ήταν ο γενικός διευθυντής της ΝΔ κ. Μεν. Δασκαλάκης , ο οποίος είχε αναπτύξει δυναμική στο εσωτερικό του κόμματος.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ