Σε δύσκολες στιγμές για την πατρίδα προτιμώ να επιστρέφω στους προγόνους μου και να διδάσκομαι από τις δικές τους ανοησίες και λάθη. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η συνέχεια της Ελληνικής φυλής αποδεικνύεται περίτρανα από τα χαρακτηριστικά μας: Ανδρεία, Διχόνοια, Προδοσία ορισμένες φορές και τόσα άλλα που τα βιώνουμε μέχρι σήμερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελληνικής μας καταγωγής και συμπεριφοράς είναι ο Τρωικός πόλεμος. Ένας εμφύλιος πόλεμος όπου οι Αχαιοί προσπαθούν να εκπορθήσουν την Τροία με δεκαετή πόλεμο. Οι Αχαιοί παρόλα αυτά, με τις έριδες και τη διχόνοια αναμεταξύ τους βρίσκονται συνέχεια σε διαμάχες.

Ο Αχιλλέας, σύμβολο ανδρείας μαζί με τον Αίαντα δεν κατάφεραν όμως να υπερνικήσουν την αντίσταση των μαχητών της Τροίας. Βρέθηκαν μάλιστα στο σημείο οι Αχαιοί να σκέφτονται την αποχώρησή τους από τον πόλεμο θεωρώντας τον μάταιο αφού οι Τρώες είχαν δυνατά σημεία άμυνας και δεν μπορούσαν να τους εκμηδενίσουν.

Βρέθηκε όμως ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος, ο πονηρός Έλληνας που με το τέχνασμά του κάποιοι τον θεώρησαν τρελό, άλλοι τον κατηγόρησαν ότι προδίδει έτσι τους Αργείους δίνοντάς τους ανυπεράσπιστους στα χέρια των εχθρών, μέσα από τον ίππο.

Ο Δούρειος Ίππος, αυτό ήταν το τέχνασμά του. Ένα τέχνασμα που σίγουρα δεν είναι και ο πιο ανδρείος τρόπος για να κατακτήσεις μια πόλη. Όμως ήταν αρκετός για να πείσει τους Τρώες ότι οι κακοί έφυγαν και άφησαν πίσω τους με καλή θέληση ένα δώρο.

Ήρθε η νύχτα και οι Αχαιοί άνοιξαν τον ίππο. Δεν έμεινε κολυμπηθρόξυλο. Φωτιά και τσεκούρι σε εκείνους που δέκα χρόνια τους αντιστέκονταν. Έφτασαν σε τέτοιο σημείο ώστε να βιάζουν μέσα σε ιερούς ναούς τις γυναίκες των εχθρών. Κι όμως, ήταν αυτοί που κρύφτηκαν "σαν γυναικούλες" μέσα στον ίππο.

Αυτό το όμορφο παράδειγμα είναι η απάντηση του ηγέτη ενός χώρου που με τα ελληνικά χαρακτηριστικά που τον διέπουν (διχόνοια,ανυπομονησία,ανδρεία) δεν καταλαβαίνει γιατί εκτός από τον Αχιλλέα χρειάζεται και ο Οδυσσέας με τα "δώρα". Εάν ακολουθούσαμε την τακτική των "ανδρείων" θα βρισκόμασταν ακόμη έξω από τις πύλες της Τροίας. Ακολουθούμε τον Οδυσσέα και τώρα βρισκόμαστε μέσα στον ίππο. Ας περιμένουμε να νυχτώσει στην Τροία και όλα τα άλλα θα γραφτούν στην ιστορία...!