Το blogging και η παρουσία του στην καθημερινή μας ζωή είναι κάτι που εξερευνούμε καθημερινά τόσο ως bloggers όσο και ως επιστήμονες των social media. Είναι εντυπωσιακό το πόσο σημαντική έχει γίνει στις μέρες μας η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, τόσο σημαντική που γίνεται το Α και το Ω της πραγματικής μας ζωής. Έτσι δεν μπορούμε να διακρίνουμε τη virtual από την κανονική πραγματικότητα.

Για πολλούς αυτό είναι επικίνδυνο. Η ανθρώπινη ύπαρξη εγκλωβίζεται μπροστά σε μια οθόνη όπου παρουσιάζονται χιλιάδες άνθρωποι και καταστάσεις τις οποίες νομίζουμε πως ζούμε μαζί τους, αλλά βρισκόμαστε χιλιόμετρα μακριά. Επικοινωνούμε άμεσα, αλλά είμαστε πάλι στους τέσσερις τοίχους ενός δωματίου. Τι κι αν δουλεύει η web cam, τι κι αν μιλάμε μέσω msn και βλέπουμε φωτό από το τελευταίο ξενύχτι του κολλητού μας στο Facebook. Το δεδομένο είναι ένα: Δεν ήμασταν μαζί για να το ζήσουμε.

Η διαδραστικότητα είναι η επανάσταση του μέσου. Είχαμε συνηθίσει στην απάθεια που η τηλεόραση μας πλάσαρε χρόνια ολόκληρα. Δεχόμασταν μηνύματα χωρίς να μπορούμε να εκφράσουμε τη δική μας γνώμη και άποψη. Πλέον η τηλεόραση μπαίνει σε άλλη φάση. Γίνεται το μέσο για να ακουστεί η άποψή μου μέσω του Ιντερνετ, αφού πλέον όλο και περισσότερες εκπομπές εντάσσουν στο πρόγραμμά τους διαδραστικά μέσα όπως το microblogging με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι τηλεθεατές να συνθέτουν το πρόγραμμα που πραγματικά επιθυμούν.

Η εικόνα κι ο ήχος συνεχίζουν να αποτελούν το ζητούμενο, αφού κυριαρχούν πλέον ως αισθήσεις στον κάθε τηλεθεατή. Όλο και περισσότερα blogs περνάνε στη φάση των webchannels, αρχικά αναπαράγοντας υλικό της τηλεόρασης αλλά με στόχο την δημιουργία της "προσωπικής" τηλεόρασης. Πλέον πρωταγωνιστής είμαι ΕΓΩ.

Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει ραγδαία κι αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Η ατομικότητα μέσα στο ημιάναρχο τοπίο του Web μπαίνει στην πρώτη γραμμή. Είμαστε όλοι πολύ τυχεροί που το ζούμε και υπεύθυνοι για το πως θα εξελιχθεί. Κρατάμε την τύχη στα χέρια του. Ποιο είναι το ζητούμενο; Είναι ένα ερώτημα. Η φιλοσοφία και η ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θέμα τι θέλουμε μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία θα πάρει χρόνια. Μέχρι τότε, τα πράγματα δεν θα χουν καμία σχέση με το σήμερα.

Tο blog του Karatheodoris θα συμβάλλει σ' αυτή την αναζήτηση παρουσιάζοντας μια σειρά από χαρακτηριστικά παραδείγματα bloggers απ' όλο τον κόσμο, καθώς και αναλύσεις πάνω στο blogging και τα παρελκόμενά του. Καλή περιήγηση!