Δεν είναι αστειάκι, αλλά η πραγματικότητα που θα ζήσουν oι Ισλανδοί μέχρι το Μάιο, οπότε και θα γίνουν οι προγραμματισμένες εκλογές στην Ισλανδία! Η 66χρονη, πρώην αεροσυνοδός, υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Johanna Sigurdardottir, προερχόμενη από τη Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία, θα οδηγήσει το τιμόνι της Ισλανδίας για λίγους μήνες ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

Η Ισλανδία, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, συνταράχθηκε συθέμελα από την κατάρρευση της εθνικής της οικονομίας καθώς οι τράπεζες χρεωκόπησαν ενώ η ισλανδικό νόμισμα καταρρέει με ταυτόχρονη αλματώδη ανεργία και πληθωρισμό.
Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν την συντηρητική κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Ακούγονται φωνές ότι η
Johanna Sigurdardottir ειναι επιρρεπής στην αύξηση της φορολογίας, μεταξύ αυτών και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Geir Haarde.
Η Ισλανδία ζει σ' έναν οικονομικό εφιάλτη καθώς οι Ισλανδοί ζουν με την ανασφάλεια του αύριο. Βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται ζητώντας άμεσες λύσεις. Ήδη η Κυβέρνηση της χώρας ζητά 10 δισεκατομμύρια δολλάρια από το ΔΝΤ και από σύμμαχες χώρες. Αυτά καλείται να αντιπαλέψει η νέα Πρωθυπουργός. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1978. Έγινε υπουργός το 1987 ενώ έμεινε στην ίδια θέση μέχρι το 1999. Έγινε περισσότερο γνωστή λόγω της ανεπιτυχούς προσπάθειάς της να εκλεγεί πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το 1994. Το 1995, θα παραιτηθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και θα ιδρύσει ένα νέο κόμμα, το Tjodvaki, που μεταφράζεται ως " η Αφύπνιση του Έθνους", το οποίο κέρδισε 4 κοινοβουλευτικές έδρες. Επανήλθε στο παλιό της κόμμα αφού συγχωνεύθηκε με άλλες τρεις κεντρο-αριστερές ομάδες το 1999 και το 2000.
Ζει μαζί με το δεσμό της, την Ισλανδή δημοσιογράφο
Jonina Leosdottir, η οποία έγινε η συζυγός της με μια διοικητική πράξη το 2002. Η Johanna Sigurdardottir ήταν προηγουμένως παντρεμένη με άντρα, και έχει δύο γιους.

ΠΗΓΗ: HUFFINGTON POST