Τα διεθνή μέσα παρουσιάζουν ένα κλίμα αποσταθεροποίησης στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με πολλά αίτια. Τα χαρακτηριστικά είναι παρόμοια με τις καταστροφές του Δεκεμβρίου στη χώρα μας, με επεισόδια του ίδιου βαθμού και έντασης. Φαίνεται πως η λαϊκή αντίδραση για την οικονομική κρίση μόλις ξέσπασε ενώ δάκτυλος ξένων δυνάμεων θεωρείται από αξιωματούχους, κάτι παραπάνω από βέβαιος!!

Χαρακτηριστικά:

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ 7000 διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώθηκαν στη Βίλνα, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να επιτεθούν στο Κοινοβούλιο. Η Αστυνομία έριξε σφαίρες καπό καουτσούκαι δακρυγόνα στους διαδηλωτές που πετροβολούσαν. 15 διαδηλωτές τραυματίστηκαν ενώ 86 (!!) συνελλήφθησαν. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης ενώ ο Πρωθυπουργός Andrius Kubilius πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση υπουργών.
Οργανωμένο από τα λιθουανικά συνδικάτα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, διαμαρτύρονταν για τη στασιμότητα των μισθών, τις μαζικές απολύσεις και την αύξηση των φόρων, σε μια οικονομία που κλυδωνίζεται σοβαρά ύστερα από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Λιθουανού Προέδρου:
"Αρχίζει να γεννάται η ιδέα, ότι οι διαδηλώσεις αυτές υποκινούνται από το εξωτερικό. Ξεκίνησαν στην Εσθονία με τον "Χάλκινο Στρατιώτη" οπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΕLTA. "Στη συνέχεια ακολούθησε η εκδήλωση στη Ρίγα και σήμερα στο Βίλνιους. Δημιουργεί σε κάποιον λόγους για να μπει σε σκέψεις"

Για όσους δεν γνωρίζουν, οι ταραχές για το "Χαλκινο Στρατιώτη" αφορούν το 2007 οπότε και η εσθονική κυβέρνηση απομάκρυνε ένα σοβιετικό μνημείο μνήμης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ταραχές, μεταξύ Εσθονών και γηγενών Ρώσων, υποστηρίζουν ότι υποκινούνται από το Κρεμλίνο, σε μια προσπάθεια επανένταξης των Ανατολικων Χωρών στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.


ΛΕΤΟΝΙΑ
Παρόμοια επεισόδια έγιναν και στη Ρίγα οπου 10.000 διαδηλωτές ύστερα από μια ειρηνική διαμαρτυρία, ξέσπασαν σε βίαια επεισόδια. Μετά τις αποφάσεις του ΔΝΤ και τα μέτρα λιτότητας, οι Λετονοί βλέποντας την οικονομία τους να μένει μετέωρη, βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας άμεσες λύσεις! Τέτοια βίαιη και μαζική διαδήλωση είχε να δει η Λετονία από την μέρα ανεξαρτησίας της από την ΕΣΣΔ Ο Λετονός πρωθυπουργός σκέφτεται σοβαρά να κυρήξει πρόωρες εκλογες.



ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Και στη Βουλγαρία περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές (φοιτητές, αγρότες και πράσινοι ακτιβιστές) πεταξαν χιονόμπαλες και πέτρες στη Βουλή καθώς βλέπουν τα όνειρά τους για αύξηση του βιωτικού τους επιπέδου να χάνονται. 30 περίπου διαδηλωτές τραυματίστηκαν ενώ 150 συνελήφθησαν.
Η Βουλγαρία ειναι με διαφορά το πιο διεφθαρμένο κράτος της Ε.Ε. με αποτελεσμα πάνω από το 75% του πληθυσμού να ζητά παραιτηση της κυβέρνησης


ΕΣΘΟΝΙΑ
Τις παραπάνω ταραχές φοβούνται και στην Εσθονία παρόλο που έχουν αρκετά για την ώρα συναλλαγματικά αποθέματα.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Μια χώρα με πολύ ασταθή οικονομία που τρέμει επίσης για τυχόν αναταραχές είναι και η Ουγγαρία. Η Ουγγαρία δεν απασχολεί τόσο πολύ τα ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι αναταραχές είναι ένα σύνηθες φαινόμενο από το 2006!!! Με προβλήματα, παρομοια με την Ελλάδα, εσωτερικής πολιτικής (πολιτική διαφθορά, οικονομικη λιτότητα) και με την Άκρα Δεξιά να επιβάλλεται στο Κοινοβούλιο, το μέλλον της χώρας προβλέπεται δυσοίωνο!!

Οι χώρες της Ανατολ. Ευρώπης μετά από μια πολύ μεγάλη ανάπτυξη του κατα κεφαλήν εισοδήματος, βιώνουν τη στασιμότητα που τους φέρνει πιο κοντά στην καταστροφή και στην αγκαλιά της Ρωσίας!!

ΠΗΓEΣ HERALD TRIBUNE Εu Observer Guardian