1-Yasukuni

του Θάνου Γκουρνέλου

Οι ιδεολογικές καταβολές και αφετηρίες των εθνοκεντρικών πολιτικών κινημάτων της Ευρώπης, σχημάτιζαν και σχηματίζουν ένα πολυσχιδές και πολύπλοκο αμάλγαμα το οποίο ονομάστηκε στις μεταμοντέρνες Φιλελεύθερες κοινωνίες, Άκρα Δεξιά.

Οι καταβολές αυτών των εθνοκεντρικών ιδεολογικών κινημάτων και πολιτικών χώρων, σε μεγάλο βαθμό διεθνοποιήθηκαν και ενώθηκαν υπό το πρίσμα μιας κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας και μιας συγγενούς κληρονομιάς. Παράγοντας πολιτισμό και δίνοντας ουσία στις θέσεις τους, κατά καιρούς εξήγαγαν αυτόν τον ιδεολογικό τους Πολιτισμό και εκτός της Ηπείρου μας, με διάφορα παραδείγματα. Το 2010 μέλη των Κομμάτων που συγκροτούν την ‘’Συμμαχία των Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων’’ , επισκέφθηκαν το Τόκυο της Ιαπωνίας, προσκεκλημένοι του Ιαπωνικού εθνικιστικού κινήματος Issuikai, γνωστού και ως ‘’Η Κοινότητα της Τετάρτης’’, δείχνοντας εκατέρωθεν τον πολιτικό τους πολιτισμό.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 39 του περιοδικού Patria. 
Οι σύγχρονοι Σαμουράι
Στην εντελώς αμερικανοποιημένη Ιαπωνία, έχει αναπτυχθεί ένα αρκετά μεγάλο και δραστήριο εθνικιστικό κίνημα, το οποίο έχει τις ρίζες του στην ‘’Κοινωνία του Μαύρου Ωκεανού’’ ,η οποία δημιουργήθηκε το 1878. Ο γενικότερος χαρακτηρισμός που αποδίδεται σε αυτό το κίνημα είναι Uyoku dantai (右翼団体 ), δηλαδή ‘’ομάδες της άκρας δεξιάς’’ ή αλλιώς ‘’κοινότητες των εθνικιστών’’. Το κίνημα αυτό αποτελείται από διάφορες πολιτικές και ιδεολογικές ομάδες σε αντιστοιχία με το Ευρωπαϊκό εθνικιστικό κίνημα. Το κίνημα Issuikai είναι από τα πλέον δραστήρια και γνωστά και δημιουργήθηκε το 1972 από μιλιταριστές υποστηρικτές του Ιάπωνα εθνικιστή Κιμιτάκε Χιραόκα ή αλλιώς Γιουκίο Μισίμα , αποτελώντας ένα εθνοκεντρικό και Παραδοσιοκρατικό κίνημα το οποίο αντιτίθεται στην Αμερικανοποίηση της Ιαπωνικής κοινωνίας, την Φιλελεύθερη παγκόσμια αγορά , την σύγχρονη πολιτική ορθότητα και θέτει ως συμβολικό του στόχο την επιστροφή του Αυτοκράτορα στην ιστορική του πρωτεύουσα, το Κιότο. Τωρινός αρχηγός του κινήματος είναι ο Μιτσουχίρο Κιμούρα. Κατά το παρελθόν προέβη σε διάφορες ενέργειες όπως διαδηλώσεις ενάντια στο Πρωτόκολλο του Κιότο, τον πόλεμο της κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ ( ο Κιμούρα υπήρξε φίλος του γιού του Σανταμ Χουσεήν ,Ουντάη Χουσεην),εκδηλώσεις υπέρ της ιστορικής αποκατάστασης της φήμης του Αυτοκράτορα Χιροχίτο και της Ιαπωνίας κατά τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς επίσης τάχθηκε υπέρ της διάλυσης και της αναδημιουργίας των Ηνωμένων Εθνών σε άλλη βάση.

Τον Αύγουστο του 2010 το κίνημα αυτό οργάνωσε ένα πολιτικό συνέδριο με ονομασία ‘’Το μέλλον των Εθνικιστικών Κινημάτων’’ και κάλεσε Ιαπωνικά και Ευρωπαϊκά εθνικιστικά κόμματα. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν εκπροσωπήθηκε, όμως 20 μέλη εθνικιστικών κομμάτων από διάφορες χώρες της Ευρώπης έδωσαν το παρόν. Υπήρξε το πρώτο συνέδριο του είδους του και από Ευρωπαϊκής πλευράς συμμετείχαν το Γαλλικό Εθνικό Μέτωπο με τον ίδιο τον τότε αρχηγό του, Ζαν Μαρι Λεπέν, το Ουγγρικό Γίομπικ, το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα με τον δεύτερο τη τάξη Άνταμ Γουόκερ, το Βελγικό Vlaams Belang, το Ιταλικό Fiamma Tricolore, το Βουλγαρικό ΑΤΑΚΑ, το Πορτογαλικό Partido Nacional Renovador, το Αυστριακό FPO και το Ουκρανικό Σβομποντα (Svoboda). Στόχος του διάρκειας μιας εβδομάδος, συνεδρίου ήταν η σύσφιξη των σχέσεων των συμμετεχόντων και η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων πάνω σε πολιτικά ζητήματα όπως η παγκοσμιοποίηση, οι κλιματικές αλλαγές, η εθνική ταυτότητα, η παράδοση και το Ισλάμ.

Πέραν όμως των πολιτικών χαρακτηριστικών του συνεδρίου, μια ξεκάθαρα ιδεολογικών καταβολών ενέργεια, έλαβε μέρος ενδυναμώνοντας τις σχέσεις των δύο πλευρών. Μετά από πρόσκληση του Issuikai , οι Ευρωπαίοι εθνικιστές, επισκέφθηκαν μαζί με τους Ιάπωνες τον Σιντοϊστικό βωμό Yasukuni στον οποίο αναπαύονται 2.4 εκατομμύρια νεκροί του Ιαπωνικού Στρατού, από διάφορους πολέμους. Ο βωμός βρίσκεται πλησίον του Αυτοκρατορικού Παλατιού στην περιοχή Τσιγιόντα του Τόκυο και τον έχουν κατά καιρούς, επισκεφθεί διάφορες πολιτικές προσωπικότητες , ιστορικοί αναθεωρητές και λοιποί επισκέπτες. Η επίσκεψη την 16η Αυγούστου είχε ως στόχο να αποδώσουν τιμή οι Ευρωπαίοι εθνικιστές, στους νεκρούς Ιάπωνες στρατιώτες. Ακολουθήθηκε όλο το σχετικό πρωτόκολλο από τους Ευρωπαίους, ακόμα και το σερβίρισμα του παραδοσιακού Ιαπωνέζικου τσαγιού miko , με Ευρωπαίους και Ιάπωνες , ακολουθώντας τις προσταγές των Σιντοιστών Ιερέων, να χαμηλώσουν το κεφάλι τους για 65 δευτερόλεπτο, ως ένδειξη τιμής και σεβασμού. Τόσο το συνέδριο, όσο και η επίσκεψη στον βωμό, καλύφθηκαν από Ιαπωνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε βαρύνουσα σημασία τόσο πολιτική, λόγω του συνεδρίου, όσο και συμβολική και ιδεολογική, μιας και ήταν η πρώτη φορά που Ευρωπαίοι εθνικιστές, οργανωμένα απέδωσαν τιμή σε στρατιώτες ενός μη Ευρωπαϊκού Έθνους. Εξίσου σημαντική υπήρξε και η πρόσκληση των Ιαπώνων, δείχνοντας πως μπορούν και απαλλάσσονται από ενδεχόμενες προκαταλήψεις και δεν διστάζουν να αναζητήσουν συμμαχίες στην Ευρώπη. Οι προκλήσεις, τα προβλήματα και οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα Έθνη, οδηγούν τους πολιτικούς εκφραστές των παραδόσεων τους σε ενέργειες που μόνο ως θετικές μπορούν να χαρακτηρισθούν. Σχεδόν όλα τα Ιαπωνικά εθνοκεντρικά κινήματα θεωρούν εμβληματική και καθοριστική για αυτούς προσωπικότητα τον Γιουκίο Μισίμα, ο οποίος μάλιστα είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το 1952 ενώ το 1963 υπήρξε υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, μαζί με τον Γιώργο Σεφέρη.
πηγή: Περιοδικό PATRIA