Ο ΝΕΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ πρόκειται για πολιτική συλλογικότητα που συγκροτήθηκε την περίοδο 2006-2007 στον αγώνα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Την αποτελούν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ανένταχτοι σοσιαλιστές, διαπνεόμενοι, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, από τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκαν στο μνημόνιο, καθώς όπως τονίζουν, «με την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ και ευρύτερα στην τρόικα, επιβάλλεται στη χώρα ένα νεοαποικιακό καθεστώς εξάρτησης, που μετατρέπει την Ελλάδα, πολιτικά σε προτεκτοράτο, οικονομικά την υποβάλλει σε καθεστώς ελεγχόμενης πτώχευσης και κοινωνικά την καθιστά εργαστήρι μαζικής εξαθλίωσης».


 Τα στελέχη του Νέου Αγωνιστή, την περίοδο αυτή συγκροτούν δίκτυο υποστηρικτών και φίλων της συλλογικότητας σε πανελλαδικό επίπεδο. Εμείς, μιλήσαμε με το στέλεχος της οργάνωσης, τον δικηγόρο Γιάννη Χατζηαντωνίου. 

 Προέρχεστε ιδεολογικοπολιτικά από το ΠΑΣΟΚ. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα; 

Η Ελλάδα κι ο κόσμος σήμερα διαφέρουν πολύ σε σχέση με την δεκαετία του 1980. Αν η αλλαγή του ΠΑΣΟΚ είχε γίνει γι’ αυτό, θα ήταν εύλογη. Όμως το επίσημο ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει αρχές και γι’ αυτό δεν είναι πια ούτε Πανελλήνιο, ούτε βέβαια Σοσιαλιστικό, ούτε καν Κίνημα.


Αποχωρήσατε στη βάση διαφωνιών που εκφράσατε στο συνέδριο του 2008. Από τότε, έχουν περάσει τρία χρόνια. Έκλεισε ή άνοιξε η ψαλίδα της διαφωνίας σας με το ΠΑΣΟΚ από τότε; 


Στο συνέδριο του 2008 εκφράσαμε συγκροτημένη και συνολική διαφωνία καταψηφίζοντας τις θέσεις της πλειοψηφίας. Τότε λειτουργούσαμε κυρίως εσωκομματικά αλλά και με ανοιχτές στην κοινωνία δράσεις. Οι ρίζες ήταν παλιότερες. Ως άτομα ορισμένοι από μας είχαν ήδη εναντιωθεί στην κυβέρνηση Σημίτη (υπόθεση Οτσαλάν, Μαδρίτη, ασφαλιστικό Γιαννίτση, πολιτική για το ευρώ). Η μετέπειτα πορεία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ μας ανάγκασε από διαφωνούντες να γίνουμε αντίπαλοί της. Μεταξύ της πατρίδας και των ξένων κέντρων, της κοινωνίας και των διεθνών τοκογλύφων, των εργαζομένων και των παρασίτων της διαπλοκής και της διαφθοράς, η επιλογή μας ήταν αυτονόητη. Είναι θέμα χρόνου κάθε τίμιος άνθρωπος που βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ να κάνει το ίδιο. 


 Πρόσφατα, συναντηθήκατε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα κάλεσε και πατριωτικές δυνάμεις από το χώρο της δεξιάς, να συστρατευθούν μαζί του. Εσείς, θα το κάνετε; 


Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε στο παρελθόν διαφωνήσει σε διάφορες περιπτώσεις, άλλοτε με το σύνολο κι άλλοτε με μικρό ή μεγαλύτερο μέρος του. Π.χ. για το σχέδιο Ανάν, το βιβλίο της κ. Ρεπούση, το μεταναστευτικό. Συνεργαστήκαμε εναντίον της αναθεώρησης του Συντάγματος - ιδίως για το άρθρο 16 – αν και με διαφορετικό σκεπτικό. Εμείς θέλαμε, εκτός από το να είναι δωρεάν και δημόσια, να αξιολογείται η εκπαίδευση, να παραμείνει εθνικός ο χαρακτήρας της και να μην δοθεί δυνατότητα για ιδιωτικό τούρκικο πανεπιστήμιο στην Θράκη, πράγμα επικίνδυνο βάσει της εμπειρίας από το Κοσσυφοπέδιο. Στις περιφερειακές εκλογές συνεργαστήκαμε στο ψηφοδέλτιο «Όχι στο μνημόνιο», αποκομίζοντας και θετική και αρνητική πείρα. Η βάση της συζήτησης σήμερα είναι ακριβώς αυτή. Η απόκρουση των αλλεπάλληλων αντιλαϊκών μνημονίων. Αυτό χρειάζεται ένα μεγάλο πατριωτικό δημοκρατικό κοινωνικό μέτωπο του λαού μας που ασφαλώς περιλαμβάνει και την αριστερά και τις πατριωτικές δυνάμεις από τον χώρο της δεξιάς. Στον αγώνα για την επιβίωση και το μέλλον του λαού μας, για μιαν ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα, δεν περισσεύει κανείς. Στην εξέλιξη αυτή που κι εμείς επιδιώκουμε δεν αποκλείουμε την πολιτική - εκλογική συστράτευση, διατηρώντας τις ιδιαίτερες απόψεις και την αυτονομία μας. Δεν υπάρχει πάντως δεδομένη συμφωνία. Αν γίνει, θα γίνει δημόσια. Δεν είμαστε άνθρωποι του παρασκηνίου. 


Συμφωνείτε στη λύση της μεταβατικής κυβέρνησης; Και αν όχι, ποια είναι κατά τη γνώμη σας η εναλλακτική;


Με ποιους γίνεται η μεταβατική κυβέρνηση; Γιατί; Για να πάει πού; Μιλάνε για «εθνική» σωτηρία αυτοί που όταν μιλούσαμε για πατρίδα στο ΠΑΣΟΚ «τραβούσαν πιστόλι» εναντίον μας, που όταν είπαμε ότι ο νόμος Ραγκούση είναι αντισυνταγματικός μας λοιδορούσαν κι έλεγαν ότι είμαστε «…δεξιότερα του Καρατζαφέρη»! Το μόνο πράγμα που θέλουν εθνικό αυτοί οι τύποι είναι το χρέος. Τι είδους «σωτηρία» είναι αυτή που εξαθλιώνει και υποδουλώνει τον λαό και ξεπουλά τη χώρα; Ό, τι είναι αντιλαϊκό δεν μπορεί να είναι εθνικό. Νομίζουμε ότι η ηγεσία της ΝΔ κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Στην ουσία «τσουβαλιάζεται» από τους ξένους, την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την διαπλοκή. Η επιλογή αυτή δεν είναι προσωρινή, θα γίνει διαρκής γιατί χάνεται η προοπτική της αυτοδυναμίας. Η αντιμνημονιακή θέση γίνεται ομολογημένα απλή ρητορεία. Είναι λυπηρό, αλλά ο κόσμος της δεξιάς (δεν εννοώ τους φιλελεύθερους, αλλά αυτούς που είναι με τον Χριστό και την Πατρίδα) πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Τελικά «λαός και Κολωνάκι» δεν είμαστε το ίδιο. Η εναλλακτική λύση είναι το δημοκρατικό πατριωτικό λαϊκό μέτωπο. Για να αγωνιστούμε για το ψωμί και την ελευθερία μας. Να υπερασπιστούμε την περιουσία μας και το δικαίωμά μας να παράγουμε. Να κρατήσουμε τα παιδιά μας στην Ελλάδα για να την ξαναχτίσουμε μαζί. Το ζητούμενο εδώ που φτάσαμε, δεν είναι οικονομικό. Η χρεοκοπία έχει ήδη γίνει και είναι πολιτική. Χρειάζεται ένα ριζικά καινούργιο πολιτικό σύστημα. Εμείς μαζί με φίλους που προέρχονται και από την αριστερά και από τη δεξιά κινούμαστε για την συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα με στελέχη όχι γνωστά στο ευρύ κοινό, αλλά με πατριωτισμό, ιδέες, άποψη και –κυρίως – ήθος. Όπως έλεγε ο Χαρίλαος Τρικούπης, «η Ελλάς προώρισται να ζήση και θα ζήση». 


Συμφωνείτε με την άποψη ότι ο εθνομηδενισμός αποτελεί σήμερα την κυρίαρχη τάση στην ευρωπαϊκή ελίτ;  


Μόνο όσον αφορά στα ελληνικής καταγωγής μέλη της. Ορισμένοι νομίζουν πως είναι πιο Ευρωπαίοι αν γίνουν λιγότερο Έλληνες. Στη πράξη γίνονται β’ διαλογής Γερμανοί, Γάλλοι κλπ., συνήθως με προσωπικά ανταλλάγματα. Αυτό δεν το συμμερίζονται οι ελίτ των άλλων χωρών. Ο Ολάντ π.χ. τοποθετείται υπέρ των στρατιωτικών παρελάσεων στην Γαλλία που βέβαια δεν απειλείται από κανέναν γείτονά της! Για μας ο Έλληνας είναι αυτονοήτως Ευρωπαίος επειδή, εάν και εφόσον είναι Έλληνας. 

 Νίκος Χιδίρογλου