Ο  επίμαχος πίνακας του Ρ. βαν Μπλόμενταλ (1655)

Είναι γνωστό ότι ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας έχουν κατηγορηθεί από διάφορους "επιστήμονες" ως ομοφυλοφιλικό ζευγάρι, στην προσπάθεια που γίνεται να αμαυρώσουν την ελληνική φιλοσοφική σκέψη.    Το blog μας απαντά μέσω του ακαδημαϊκού Κων/νου Ι. Δεσποτόπουλου ο οποίος σε απάντησή του προς τον Θεοδωρόπουλο, ο οποίος υπονοεί κάτι παρόμοιο.

Συγκεκριμένα γράφει ο Θεοδωρόπουλος: "Όσο για το σύνηθες πορτρέτο της Ξανθίππης δεν αποκλείεται διόλου να το χρωστάμε στην ομοφυλόφιλη αντιζηλία του Πλάτωνος".


Η απάντηση του Δεσποτόπουλου κατακεραυνώνει τον "αδιάβαστο" συγγραφέα: "Ο Πλάτων απερίφραστα καταδικάζει τη λεγόμενη σε νεωτερική γλώσσα "ομοφυλοφιλία". Ιδού η αυθεντική σχετικά με την έκφρασή του (Νόμοι 838e-839a): κατά φύσιν χρήσθαι τη της παιδογονίας συνουσία, του μεν άρρενος απεχομένους μη κτείνοντας τε εκ προνοίας το των ανθρώπων γένος, μηδ' εις πέτρας τε και λίθους σπείροντας...απεχομένους δε αρούρας θηλείας πάσης, εν η μη βούλοιο αν σοι φύεσθαι το σπαρέν". Και υπάρχουν στους Νόμους και άλλα χωρία με όμοιο ηθικό νόημα. Εξάλλου, και ο κορυφαίος Γερμανός φιλόσοφος Immanuel Kant εκφράζεται για τις ερωτικές σχέσεις ανδρών και γυναικών με την ίδιαν αυστηρότητα."

Καλό θα ήταν λοιπόν προτού κάποιος αναφερθεί προκλητικά εναντίον των Ελλήνων Φιλοσόφων, να έχει κάνει τον κόπο να διαβάσει τα έργα τους!

πηγή:Βιβλιοδρόμιο (23/08/2008)