της Λώρης Κέζα

Δεν θα μιλήσουμε για τους κατοίκους των Εξαρχείων, αυτούς που κοιμούνται αναπνέοντας μυρωδιά από καμένο πλαστικό. Θα προσπεράσουμε τα έξοδα στα οποία υποχρεώνονται κάθε φορά που ξηλώνεται η πρόσοψη της πολυκατοικίας τους _«κάθε φορά» δηλαδή κάθε εβδομάδα. Θα αντιμετωπίσουμε τους μόνιμους κατοίκους της γειτονιάς ως βιτσιόζους που επέλεξαν σπίτι στο πεδίο των μαχών. Τα Εξάρχεια έζησαν άλλη μια φρικτή, εμπόλεμη βραδιά. Το Σάββατο η περιοχή καιγόταν ως τα ξημερώματα. Η αγέλη που προκαλεί τις ζημιές το έχει κάνει πρόγραμμα: το κάψιμο των κάδων είναι η κορύφωση ενός τρόπου διασκέδασης. Οι πρόγονοί τους έσπαγαν πιάτα στα μπουζούκια, οι ίδιοι καίνε κάδους στα Εξάρχεια. Ας μην καμωνόμαστε ότι οι δυο τρόποι εκτόνωσης έχουν ιδεολογικό διαχωρισμό. Είναι δυο διαφορετικοί τρόποι επίδειξης μαγκιάς, τίποτε παραπάνω. Η ακραία έκφραση καταπιεσμένων που δεν μπορούν να αρθρώσουν ορθό λόγο.

 Το πρόβλημα με τους ταραξίες που εκδηλώνουν την οργή τους στα Εξάρχεια είναι ότι έχουν λειτουργήσει κατασταλτικά στη λογική. Ουδείς πλέον διαμαρτύρεται. Θεωρείται φυσικό για τους θαμώνες της πλατείας και για τους περίοικους να κυκλοφορούν ανάμεσα στα αποκαΐδια. Η αλήθεια είναι ότι είναι επιφυλακτικοί με την επέμβαση των αρχών. Τέτοιες πολιτικές καταλήγουν εξόχως βίαιες. Υπάρχει εμπειρία, επί των ημερών Προκόπη Παυλόπουλου: κλούβες παντού, αδικαιολόγητοι έλεγχοι, προσαγωγές άνευ λόγου, κι ένα συνεχές τσίτωμα νεύρων. Η τακτική του κ. Χρήστου Παπουτσή είναι διαφορετική, δοκιμασμένη στο παρελθόν. Φυλάσσονται τα όρια των Εξαρχείων ώστε να μην φύγει καμία μολότοφ προς τα έξω. Είπαμε, δεν θα μιλήσουμε για τους κατοίκους που ανέχονται την καθημερινή βαρβαρότητα. Θα μιλήσουμε για όσους είναι έξω από τα σύνορα. Δεν αρκεί να τίθενται οι ταραξίες σε γεωγραφικό περιορισμό. Είναι όμως τόσο, μα τόσο εύκολο να αποδράσουν.

 Δεν ξέρουμε γιατί ο κ. Παπουτσής περιφρονεί τη φωτιά στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το Σάββατο οι κουκουλοφόροι επιχειρούσαν ανενόχλητοι ως τα ξημερώματα χωρίς να γίνει καμία προσαγωγή, καμία σύλληψη. Καλύτερα βέβαια γιατί το πιο πιθανό θα ήταν να συλληφθεί κάποιος που πήγε στην πλατεία απλά να πιει το ποτό του. Δεν ξέρουμε αν ο κ. Παπουτσής έχει ένα ευρύτερο πλάνο για την αποκατάσταση της ειρήνης. Να επισημάνουμε όμως ότι είναι τόσο, μα τόσο εύκολο να επεκταθούν οι επιθέσεις έξω από τα Εξάρχεια εκεί όπου οι κάτοικοι δεν είναι ούτε εναλλακτικοί ούτε ανεκτικοί.

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ