Ο Τούρκος πρωθυπουργός αύξησε την Παρασκευή τις επικρίσεις του εναντίον του Ισραήλ, κατά την ομιλία του στο Ικόνιο. Ο Τύπος το Σαββατοκύριακο προβάλλει εκτενώς την ομιλία αυτή, κατά την οποία ο Ερντογάν είπε, μεταξύ άλλων, πως η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται μέσα σε μια αρρωστημένη ψυχολογία.

Αναλυτικά, ο Ερντογάν, κάνοντας αναφορά στην ιερή εντολή των Εβραίων «ου φονεύσεις», την οποία είπε στην τουρκική, την αγγλική και την εβραϊκή γλώσσα, απευθυνόμενος σε πολυπληθέστατο ακροατήριο είπε: «Για εμάς, η μοίρα της Ιερουσαλήμ είναι ίδια με αυτή της Κων/πολης, όπως και η μοίρα της Γάζας είναι ίδια με αυτή της Άγκυρας.

Έστω και αν ο κόσμος παραβλέψει στις σφαγές, εμείς δεν θα τις παραβλέψουμε. Ρεζιλεύονται προβαίνοντας σε κάθε είδους ζορμπαλίκι. Και στη συνέχεια κάνουν λόγο για Χαμάς και για Αλ Κάιντα. Κάνουν λόγο για αντισημιτισμό. Αυτά πλέον δεν περνούν. Το θέμα αυτό δεν έχει σχέση ούτε με τη Χαμάς, ούτε με την Αλ Κάιντα, ούτε και με τον αντισημιτισμό.

Απευθύνομαι σε όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε., τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, και πρώτα τις ΗΠΑ. Εάν είστε δίκαιοι, προσεγγίστε με βάση το δίκαιο. Μην οδηγείτε το θέμα αλλού. Ως Τουρκία, θα αναζητήσουμε μέχρι τέλους το δίκιο μας. Και θα αγωνιστούμε. Θα φέρνουμε το θέμα σε κάθε διεθνές φόρουμ και θα κάνουμε ό,τι πρέπει.

Επιτεθήκατε σε ένα πλοίο που είχε αναρτήσει λευκή σημαία. Σκοτώσατε βάναυσα τον Φουρκάν Ντογάν, ο οποίος ήταν 19 ετών. Εκείνος θεωρείται πλέον πεσών. Γιατί τον σκοτώσατε; Είχε στα χέρια του όπλο; Είχε στα χέρια του βόμβα; Έγραφε στο μέτωπό του ότι είναι τρομοκράτης; Άραγε, ποιο νομικό σύστημα, ποια πίστη, ποιο ιερό βιβλίο μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία γι’ αυτές τις πράξεις σας;

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη κρατική τρομοκρατία. Η μη αναγνώριση του δικαίου είναι επιθετικότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση στο Ισραήλ αντιμετωπίζει μια αρρωστημένη ψυχική κατάσταση, μια παράνοια και ένα τραύμα. Το Ισραήλ λέει ότι ο κόσμος συμπεριφέρεται με διπροσωπία. Όμως, είναι εκείνο το οποίο ψεύδεται και υπερηφανεύεται για άτομα τα οποία κατέσφαξαν κόσμο και τα οποία υποστηρίζει.

Η επίθεση του Ισραήλ είναι μια επίθεση πειρατική, μια επίθεση με την οποία θέλησε να ασκήσει πίεση. Αποτελεί το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα για το ότι η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται μέσα σε μια αρρωστημένη ψυχολογία, μέσα σε μια παράνοια. Το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά. Εσείς ξέρετε καλά να σκοτώνετε.

Η συμπεριφορά του Ισραήλ, αυτό το ζορμπαλίκι, φέρνει σε δύσκολη θέση όχι μόνο την Παλαιστίνη, αλλά και όλη την περιοχή, καθώς και τον ισραηλινό λαό.

Υπάρχουν ορισμένοι που παρομοιάζουν τις επιθέσεις του ΡΚΚ στους στρατιώτες μας με τις επιθέσεις της Χαμάς. Καταρχάς, ΡΚΚ και Χαμάς δεν μοιάζουν σε τίποτε. Η Χαμάς είναι αντιστασιακή οργάνωση που διεξάγει αγώνα για να προστατεύσει τα δικά της εδάφη. Είναι Παλαιστίνιοι και έχουν κερδίσει σε εκλογές στην Παλαιστίνη. Αν και είναι εκλεγμένοι, βρίσκονται φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές. Αυτά τα είπα και στους Αμερικανούς αρμοδίους. Τα είπα παντού. Δεν θεωρώ τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση».

πηγή: tvxs.gr