Κατοχυρωμένο το «Νέα Ελλάδα»

Τη στιγμή που ονόματα όπως το «Νέα Ελλάδα» έχουν κατοχυρωθεί στα πρωτοδικεία, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο, στο παρασκήνιο φαίνεται να διενεργούνται έρευνες με στόχο να βρεθεί το καταλληλότερο που θα πείθει τους πολίτες. Αλλωστε, υπέρτατος στόχος είναι η ψήφος του λαού.

Επί της ουσίας, τώρα, σε δύσκολο γρίφο έχει μετατραπεί η ιδιοκτησία των νέων ονομάτων με τις πληροφορίες άλλοτε να τα αποδίδουν στον ένα και άλλοτε στον άλλο. Για παράδειγμα, το πολυσυζητημένο «Νέα Ελλάδα» έχει άλλοτε «ταυτοποιηθεί» με ομάδα επιχειρηματιών που επιλέγουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην πολιτική, άλλοτε με την Ντόρα Μπακογιάννη και άλλοτε με τον Αντώνη Σαμαρά, χωρίς όμως κάτι από τα τρία να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Πάντως, στο αχανές διαδίκτυο έχει κυκλοφορήσει και η πρώτη «αφίσα» του κόμματος. Η γνησιότητά της, ωστόσο, αμφισβητείται από πολλούς.

Οπως και να έχει, τα σενάρια αυτά ισχυροποιούνται από το γεγονός ότι και ο κόσμος εμφανίζεται κουρασμένος από τα σημερινά κόμματα και αναζητά άλλη διέξοδο. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση και στο ερώτημα αν έχει κλείσει ο κύκλος των σημερινών κομμάτων, το 53,8% λέει ΝΑΙ, το 35,6% λέει ΟΧΙ και μόλις το 10,6% δηλώνει πως δεν ξέρει ή δεν απαντά. Στο ερώτημα αν θα υποστήριζαν νέο κόμμα, το 38,2 λέει ΝΑΙ και το 38,7% λέει ΟΧΙ με το 23,1% να δηλώνει πως δεν ξέρει ή δεν απαντά. Πιο έτοιμοι για να υποστηρίξουν νέο κόμμα εμφανίζονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ, με το 44% να δηλώνει ΝΑΙ.

Τι σχεδιάζει η Ντόρα Μπακογιάννη - «Παιχνίδι» με νέα και άφθαρτα πολιτικά πρόσωπα


Προφανώς, το γεγονός αυτό είναι που ανάβει τις συζητήσεις και τα σενάρια γύρω από το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη και τη δημιουργία νέου κόμματος. Aν και η ίδια διευκρινίζει πως τα κόμματα δεν κατασκευάζονται, αν δεν υπάρχουν κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις, και δεν θέτει χρονοδιαγράμματα, οι ραγδαίες -και απρόβλεπτες- πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις εκτιμάται από πολλούς ότι ωθούν πλέον στην αναζήτηση των τρόπων και μηχανισμών για τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής παραμέτρου στην πολιτική σκηνή.

Yπάρχουν, ωστόσο, νέα στοιχεία που συνηγορούν στην κατεύθυνση δημιουργίας νέου κόμματος και μάλιστα στο όχι απώτερο μέλλον, πιθανότατα με ορίζοντα τη διεξαγωγή των προσεχών εκλογών, όποτε αυτές και αν γίνουν. Παρ’ όλα αυτά, το επιτελείο του κ. Σαμαρά εκτιμά ότι ενδεχόμενο τριχοτόμησης της κεντροδεξιάς δεν υφίσταται -αν και μερίδα του φιλικού Tύπου παρουσίασε το σενάριο αυτό ως μέρος μιας «συνωμοσίας» συμφερόντων. H πιθανότητα συγκρότησης νέου κόμματος δεν μπορεί να μη συνυπολογίζει και τις ενδεχόμενες φθορές της κυβερνητικής παράταξης, με έναν αριθμό ψηφοφόρων που, απογοητευμένοι από την κυβέρνηση και τη διαχείριση της κρίσης, δεν θα θελήσουν αυτή τη φορά να στηρίξουν τη ΝΔ.

Οπως και να έχει, όμως, το παιχνίδι για όλους θα κριθεί στο επίπεδο των άφθαρτων στελεχών που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Οσο πιο νέα θα είναι στο πολιτικό σκηνικό, τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας θα έχουν. Σημαντικό, μάλιστα, παράγοντα θα αποτελέσει και η νέα εικόνα των κομμάτων. Αν το… λίφτινγκ πετύχει, τότε το μέλλον φαίνεται πιο φωτεινό!

πηγή:Το Παρασκήνιο