Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης, εν όψει του ετήσιου συνεδρίου τους, παραχώρησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, κάνοντας ταυτόχρονα απολογισμό για τον ένα χρόνο παρουσίας τους στην Ευρωβουλή.

Το συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων θα πραγματοποιηθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το Σαββατοκύριακο 12-13 Ιουνίου, ενώ η έναρξή του θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής 11 Ιουνίου.

Για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι Οικολόγοι Πράσινοι παρουσίασαν τις θέσεις τους, ανακοινώνοντας ότι για την περιφέρεια Αττικής θα προτείνουν ως υποψήφιο περιφερειάρχη τον δικηγόρο που ειδικεύεται σε θέματα περιβάλλοντος κ. Κώστα Διάκο, ο οποίος όπως είπαν, θα ηγηθεί σε ένα αυτόνομο σχήμα που θα έχει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή κοινωνικών δυνάμεων.

Ωστόσο, οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν απέκλεισαν τη δυνατότητα συνεργασιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές εφόσον υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες και συγκλίσεις με επίκεντρο, όπως είπαν, τις «πράσινες» θέσεις.

Τόνισαν ακόμη ότι τα πρόσωπα έρχονται δεύτερα και κύριο λόγο έχουν οι προγραμματικές συγκλίσεις.

Για την οικονομική κρίση εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή του ΔΝΤ, θεωρώντας ότι τα μέτρα αντιπροσωπεύουν ένα βαρύ τίμημα, με άδικη κατανομή και αμφίβολο αποτέλεσμα.

Σχετικά με το Ασφαλιστικό είπαν ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες αποτελούν «επιλεκτική πτώχευση» του κράτους απέναντι στο μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων, τονίζοντας ότι οι Οικολόγοι χαράσσουν «κόκκινες γραμμές» για την κοινωνία και το περιβάλλον, τη δίκαιη κατανομή των βαρών, τη μείωση του κόστους ζωής, την αντικατάσταση του σημερινού μηχανισμού του ΔΝΤ από ευρωπαϊκές εγγυήσεις δανεισμού και την προώθηση εκτεταμένου προγράμματος επενδύσεων για «πράσινη» στροφή της οικονομίας.

Αναφορικά με το συνέδριο είπαν ότι σε αυτό θα τεθούν οι προτάσεις και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το κόμμα ενόψει τον αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως «Αυτοδιοικητικό».

Σχετικά με τον ΟΣΕ, τόνισαν ότι θα πρέπει να προχωρήσει η αναδιοργάνωση του Οργανισμού και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Αναφέρθηκαν επίσης στην πρόταση που έχουν καταθέσει οι Πράσινοι στην Ευρώπη για τη λεγόμενη «νέα πράσινη λύση», η οποία, εφόσον υιοθετηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις θα είναι υποχρεωμένες να λάβουν σοβαρά υπόψη θέσεις όπως ότι η ανταγωνιστικότητα δεν αποτελεί αυτοσκοπό.

Στη συνέντευξη Τύπου, η οποία έγινε στα νέα γραφεία του κόμματος στην Πλατεία Ελευθερίας (Πλ. Κουμουνδούρου) μίλησαν ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας Ιωάννα Κοντούλη, Γιάννης Παρασκευόπουλος και Ορέστης Κολοκούρης.

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ