ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ

Στην «αποκαραμανλοποίηση» της Νέας Δημοκρατίας προχωρεί σταδιακά ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από την περίοδο των κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή, με τον οποίο εξακολουθούν να διανύουν περίοδο ψυχρότητας. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να προχωρήσει σε γενικό εσωκομματικό ξεκαθάρισμα των «καραμανλικών», εν όψει και του επικείμενου 8ου συνεδρίου το τριήμερο 25-27 Ιουνίου στο Γήπεδο Τάε Κβον Ντο. «Ο Σαμαράς δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Δεν απολογείται και δεν χρωστάει σε κανέναν. Η εποχή των ισορροπιών τελείωσε οριστικά» λένε στενοί συνεργάτες του.

Ο κ. Σαμαράς για να απεγκλωβιστεί πλήρως από το «καραμανλικό» παρελθόν θα προχωρήσει στην «αυτοκάθαρση» στην πορεία προς το συνέδριο με στόχο να αντιμετωπίσει τη δυσχερή δημοσκοπική θέση στην οποία βρίσκεται το κόμμα. Αμέσως μετά οριοθετείται και ο ευρύς ανασχηματισμός στη «σκιώδη» κυβέρνησή του, με την αντικατάσταση αρκετών τομεαρχών που έξι μήνες μετά την τοποθέτησή τους δεν έχουν και τις καλύτερες επιδόσεις στο πεδίο της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης, την εκλογή νέας άκρως ελεγχόμενης Κεντρικής Επιτροπής και την ανάδειξη νέου Γραμματέα της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά.

Βασικό βήμα
Σε μια χρονική στιγμή που δεν έχει κοπάσει ακόμη τόσο η δημόσια όσο κυρίως η παρασκηνιακή ένταση «καραμανλικών» και «σαμαρικών», ενώ η οικογένεια Μητσοτάκη δέχεται πυρά με επίκεντρο το σκάνδαλο της Siemens, ο κ. Σαμαράς δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να «διαπραγματευθεί με κανέναν». Ηδη ένα βασικό βήμα για την ανατροπή του εσωκομματικού status quo έγινε με τις εσωκομματικές εκλογές την περασμένη Κυριακή, καθώς, σύμφωνα με τη Ρηγίλλης, ανανεώθηκαν οι πρόεδροι των τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών σε ποσοστό 80%, στοιχείο που προέταξε με έμφαση ο ίδιος ο κ. Σαμαράς θέλοντας να αναδείξει το ότι το κόμμα ανοίγει «νέα σελίδα».

Ο κ. Σαμαράς «θέλει να βάλει πλέον τους κανόνες του στο δικό του σπίτι», όπως λένε τακτικοί συνομιλητές του και σημειώνουν πως μετά το συνέδριο η ΝΔ δεν θα θυμίζει σε τίποτα το σημερινό κόμμα. Πολλά υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη ελπίζουν σε μια ριζική «ανακαίνιση» της ΝΔ ώστε να γίνει ελκυστικότερο το κόμμα για τους πολλούς αντί να μοιάζει με «ένα παρωχημένο συνονθύλευμα ελεγχόμενων κομματικών μηχανισμών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Η τελευταία φράση είναι μια σαφής μομφή για την περίοδο των περίπου 13 ετών που ο κ. Καραμανλής ήταν πρόεδρος της ΝΔ και τονίζεται από έμπειρους κομματικούς παράγοντες πως ο κ. Σαμαράς με το συνέδριο θα ενισχύσει περαιτέρω την κυριαρχία του στο εσωκομματικό πεδίο. Ο ίδιος ελπίζει ότι το συνέδριο, στο οποίο δεν θα συμμετάσχουν πολλά επώνυμα στελέχη των κυβερνήσεων Καραμανλή, θα είναι αφετηρία πολιτικής αναγέννησης αλλά δεν τρέφει αυταπάτες.

Αγχη και ανησυχίες
Πολλοί συνομιλητές του, εκ των οποίων και ορισμένοι συνεργάτες του, έχουν εισηγηθεί να κάνει στο συνέδριο μια «μίνι επανάσταση» και η ΝΔ να αλλάξει όνομα, έμβλημα και καταστατικό μαζί. Ο ίδιος δεν το αποδέχθηκε, αλλά θεωρεί ότι η ΝΔ θα είναι ως κόμμα σύγχρονο και ελκυστικό. Εξάλλου η αλλαγή ονόματος και εμβλήματος θεωρείται από τους «καραμανλικούς» βουλευτές ευθεία αμφισβήτηση όχι στον πρώην πρωθυπουργό αλλά «αποκαθήλωση» του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο εσωκομματικών αντιδράσεων.

Στόχος είναι το συνέδριο να είναι αυστηρά ελεγχόμενα «προεδρικό» και η ηγεσία δεν δίνει πλέον σημασία ούτε στις επιθυμίες ακόμη και των παραδοσιακών «βαρονιών». Το μεγάλο πρόβλημα για τη Ρηγίλλης είναι ακόμη οι υποστηρικτές της ανεξάρτητης βουλευτού κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και το τι θα πράξουν αφού υπάρχουν παρασκηνιακές κινήσεις για αποχώρηση από το κόμμα. Επίσης θέμα υπάρχει στο παρασκήνιο με τη φήμη ότι βουλευτής της ΝΔ, υποστηρικτής της κυρίας Μπακογιάννη, είναι έτοιμος να ανεξαρτητοποιηθεί. Κρίσιμο τεστ συνοχής για την ΚΟ θα είναι η ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό, αφού οι κκ. Αθ. Γιαννόπουλος και Γερ. Γιακουμάτος εμφανίζονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν διατάξεις του Ασφαλιστικού, ενώ έτοιμος να «απασφαλίσει» είναι ο κ. Κ. Κιλτίδης.

Συντηρείται η κόντρα με τον Καραμανλή
Ο κ. ΣΑΜΑΡΑΣ είναι στα πρόθυρα του πολιτικού διαζυγίου με τον κ. Καραμανλή και η σχέση τους είναι πλέον σε οριακό σημείο, ενώ κυριαρχεί η καχυποψία μεταξύ «σαμαρικών» και «καραμανλικών». Οι «καραμανλικοί» στέλνουν παρασκηνιακά μήνυμα στη Ρηγίλλης να μη συνεχίσει την πολεμική τακτική, ενώ συνεργάτες του κ. Σαμαρά διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πρόκειται να υπερασπίζεται άλλο τη «γαλάζια πενταετία» και «δεν θα απολογείται για το χθες». Η φράση αυτή θεωρείται ότι φωτογραφίζει βουλευτές που κατείχαν νευραλγικές θέσεις στη κυβέρνηση Καραμανλή, μεταξύ αυτών και οι κ.κ. Ι. Παπαθανασίου, Πρ. Παυλόπουλος, Κ. Χατζιδάκης, Ευ. Αντώναρος.

Ο κ. Καραμανλής, που μετράει αντίστροφα για να τοποθετηθεί δημόσια, παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις κινήσεις της Ρηγίλλης και όσοι συνομιλούν μαζί του λένε ότι εκπλήσσονται από τις κινήσεις της νέας ηγεσίας. Τα πρόσωπα, κυρίως πρώην υπουργών, που τον επισκέπτονται είναι αρκετά το τελευταίο διάστημα, ενώ από τους «παλαίμαχους» του «καραμανλισμού» υπάρχει δυσαρέσκεια για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο πρώην πρωθυπουργός. «Επιβάλλεται να στηριχθεί δημόσια τόσο ο ίδιοςόσο και τα μέλη των κυβερνήσεών τουχωρίς “ναι μεν αλλά”» λένε «καραμανλικοί» βουλευτές που θεωρούν απαράδεκτη ενέργεια την απαξίωση της πρόσφατης ιστορίας της παράταξης και τις διαρροές να «μην τολμήσει ο Καραμανλής να μιλήσει στο συνέδριο γιατί μπορεί και να αποδοκιμαστεί».

Πολλοί βουλευτές που συνομιλούν με τους κκ. Σαμαρά και Καραμανλή αναφέρουν ότι «η ζημιά γίνεται από τους σκληροπυρηνικούς των δύο πλευρών» και επιμένουν πως ο ένας θέλει να βοηθήσει τον άλλον και το αντίθετο. Σε αυτό το κλίμα κινούνται τελευταίως και οι «κυανόκρανοι» της ΚΟ, μεταξύ των οποίων οι κκ. Ευρ. Στυλιανίδης, Χρ. Ζώης, Στ. Καλαφάτης κ.ά. που έχουν την άποψη πως «ο Σαμαράς χρειάζεται τον Καραμανλή και ο Καραμανλής τον Σαμαρά και δεν βοηθάει κανέναν το κλίμα εμφυλίου».

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ