Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών κατέθεσαν ο Μάκης Βορίδης και ο Γιάννης Κοραντής με θέμα τα «κυριαρχικά δικαιώματα στην Πρέσπα και τη Δοϊράνη». Επικαλούμενοι τη διεθνή νομολογία του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία, εάν μεταξύ δυο όμορων κρατών υπάρχουν λίμνες φυσικές ή τεχνητές, τα 2/3 αυτών περιέρχονται στο μεγαλύτερο από τα κράτη αυτά και το 1/3 στο μικρότερο, παρατηρούν το εξής πολύ ενδιαφέρον:

Στα βόρεια σύνορά μας, το σημείο επαφής της χώρας μας με την ενωμένη Γιουγκοσλαβία παλαιότερα και με την ΠΓΔΜ εδώ και δέκα χρόνια, είναι οι λίμνες Μεγάλη Πρέσπα και Δοϊράνη. Οσο υπήρχε η Γιουγκοσλαβία, ως μεγαλύτερη χώρα, κατείχε τα 2/3 των λιμνών αυτών, ενώ μετά τη διάλυσή της, η ΠΓΔΜ, χώρα σαφώς μικρότερη από την Ελλάδα, συνεχίζει λόγω αβελτηρίας των Ελληνικών κυβερνήσεων, να κατέχει μέχρι σήμερα τα 2/3 τους.

Οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. ερωτούν τον κ. Δρούτσα αν προτίθεται η κυβέρνηση να διεκδικήσει τη νομική κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στις λίμνες σύμφωνα με τη σχετική νομολογία. Εμείς, πάντως, πολύ φοβούμαστε πως έτσι όπως το πάει η κυβέρνηση θα τους δώσουμε και το δικό μας «κομμάτι» σε ένδειξη… καλής θελήσεως!

Πηγή: Ελεύθερη Ώρα