Του Νίκου Χιδίρογλου

«Ο λαός της ΝΔ, θα εκφραστεί κόντρα στη λογική των περιχαρακώσεων που απομακρύνουν τη βάση από την ηγεσία, κόντρα στους κατεστημένους μηχανισμούς», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας το βράδυ σε συγκέντρωση φίλων του στις εγκαταστάσεις του Badminton, στο Γουδί. Ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ, εξήρε τη στάση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο θέμα της εκλογής από τη βάση και κάλεσε τους φίλους του κόμματος «να πάρουν το κόμμα στα χέρια τους».

Εμφανίστηκε δε ενωτικός, λέγοντας ότι «είτε βγει η Ντόρα, είτε ο Παναγιώτης είτε ο Αντώνης, όλοι, μια ενωμένη γροθιά ενότητας θα είμαστε την επόμενη μέρα» . Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «δεν απαντώ στις όποιες προσβολές, έχω ευθύνη απέναντι στην ενότητα» και αφού έκανε λόγο για εσωκομματικούς «άτυπους μηχανισμούς στήριξης προσώπων», δεσμεύτηκε να τους εξαλείψει. Άφησε όμως και αιχμές για την κριτική που του ασκείται, λέγοντας ότι «η ιστορία δεν λησμονιέται ούτε σε δέκα, ούτε σε 110 χρόνια».

Επισημάνσεις για την ήττα

Όσο για την ήττα της 4ης Οκτωβρίου, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν σαφής: «Κυνηγώντας τον ευκαιριακό ψηφοφόρο, τον ταλαντευόμενο, αυτόν που πότε ψηφίζει έτσι και πότε αλλιώς, χάσαμε τελικά τον πυρήνα των οπαδών μας, αυτούς που μας ψήφιζαν πάντα και τώρα μας γύρισαν την πλάτη… Κι αν δεν κερδίσουμε ξανά τις εκατοντάδες χιλιάδες των παραδοσιακών οπαδών μας, που μας εγκατέλειψαν και πήγαν σπίτι τους, δεν πρόκειται ποτέ να δούμε εξουσία, κυνηγώντας τους ταλαντευόμενους. Αν δεν πείσουμε πρώτα τους ίδιους τους οπαδούς μας, πώς θα πείσουμε τους παραέξω;» Και επισήμανε ότι «είναι άλλο πράγμα να προσπαθούμε να κερδίσουμε ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ και είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να μετατοπιζόμαστε εμείς οι ίδιοι προς το ΠΑΣΟΚ».

Περί ιδεολογίας

Μάλιστα, εμμένοντας στο θέμα της ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ, τόνισε ότι «είμαστε η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα όρθια σε δύσκολες στιγμές, είμαστε η παράταξη που ανόρθωσε την κατεστραμμένη πατρίδα μας στα μεταπολεμικά χρόνια… στα πολύ τελευταία χρόνια, είμαστε η παράταξη που υπό τον Κώστα Καραμανλή, ματαίωσε το Σχέδιο Ανάν, έβαλε βέτο στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια, έβαλε την Ελλάδα στο διεθνές δίκτυο των αγωγών ενεργείας. Έχουμε, λοιπόν, κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι».

Στράφηκε δε κατά του νεοφιλελευθερισμού, που όπως είπε, «υποτάσσει την κοινωνία στην ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία» και εξήρε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, που «απελευθερώνει δυνάμεις, αλλά συγκρατεί ακρότητες». Έβαλλε επίσης κατά του ΠΑΣΟΚ για «τη σύγχυση που δημιουργεί η κατάργηση υπουργείων με βαρύ συμβολικό φορτίο, όπως το Μακεδονίας-Θράκης ή με κρίσιμο ρόλο στην Εθνική Οικονομία, όπως το Ναυτιλίας».

«Είμαστε πατριώτες»

Ο κ. Σαμαράς επανήλθε χειροκροτούμενος στο θέμα του πατριωτισμού, τονίζοντας ότι «είμαστε πατριώτες και κοσμοπολίτες. Είμαστε πολύ πιο κοσμοπολίτες απ’ όσους ορκίζονται στην παγκοσμιοποίηση και ας μην έχουν ιδέα τι συμβαίνει στον κόσμο. Απ’ όσους ορκίζονται στην Ευρώπη κι ας μην έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Και επισήμανε χειροκροτούμενος ότι «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι σύγκλιση εθνικών κρατών, όχι διάλυσή τους. Είναι σύγκλιση εθνικών πολιτισμών, όχι ισοπέδωσή τους. Εμείς είμαστε οι ευρωπαϊστές, όχι όσοι χρησιμοποιούν την Ευρώπη ως πρόσχημα για να καταργήσουν τις εθνικές ταυτότητες. H ΕΕ δεν οικοδομείται από νομαρχίες πληθυσμών, αλλά από λαούς που συγκλίνουν ελεύθερα και δημοκρατικά».

- Πολλοί ήταν οι βουλευτές και πολιτευτές που παρέστησαν στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Διακρίναμε μεταξύ άλλων τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, την Κατερίνα Παπακώστα, τον Παναγιώτη Σκανδαλάκη, τον Θανάση Δαβάκη, τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, τον Σπύρο Ταλιαδούρο, την Φωτεινή Πιπιλή, τον Κώστα Τζαβάρα, τον Κώστα Μαρκόπουλο, τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Γιώργο Βερναρδάκη, νομάρχες και δημάρχους απ’ όλη τη χώρα.