Το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ κάτω από τις προσδοκίες του κόσμου της αριστεράς. Όμως πρέπει η συζήτηση και ο απολογισμός να είναι βαθύς και ουσιαστικός. Το αποτέλεσμα δεν προσφέρεται για άσκηση πίεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από τους γνωστούς μόνιμους αντιπάλους του εγχειρήματος. Άλλωστε η εκτίναξη των προσδοκιών –που μας έθεσε υπό την κρίση όχι των προηγούμενων πραγματικών εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά των δημοσκοπήσεων προ ενός και πλέον έτους- οφείλεται απολύτως στην αριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και στην πραγματική αντιπολίτευση στον δικομματισμό που άσκησε τα τελευταία χρόνια. Δεν γίνεται επομένως και να αποθεώνουμε τις δημοσκοπικές προσδοκίες και ταυτόχρονα να καταγγέλλουμε την αριστερή στροφή που τις γέννησε.

Η πολιτική αμφισημία, η θολή οριοθέτηση, η αδυναμία μετωπικής αντιπαράθεσης στο πολιτικό σύστημα, η πολυγλωσσία, οι εσωστρεφείς συγκρούσεις, η εξαγωγή εσωκομματικών προβλημάτων στον ΣΥΡΙΖΑ, οι αντικρουόμενες στρατηγικές, οι εσωκομματικές έριδες και φυσικά η εκλογική λευκή απεργία τμήματος του ΣΥΝ, συνέβαλαν στο αρνητικό αποτέλεσμα.

Ο απολογισμός δεν μπορεί να γίνει υπό τον τρόμο των ειρωνικών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών όσων φιλοδοξούν να χειραγωγήσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Πολλά μένουν να γίνουν για να αλλάξουν πραγματικά οι συσχετισμοί, για να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό, για να υπάρξει μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή. Χρειάζεται σεμνή και αυτοκριτική στάση από όλες τις συνιστώσες και τους ανένταχτους. Παράλληλα χρειάζεται η δημοκρατική διαμόρφωση των πολιτικών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της ενωτικής, ριζοσπαστικής αριστεράς που λέει ότι θα αλλάξει το τοπίο και το εννοεί.

Υ.Γ. Το ξεσάλωμα των ΜΜΕ και πρώην ηγετών ή νυν εκπροσώπων της ανανεωτικής αριστεράς είναι θλιβερό και ακατανόητο. Καταρχήν δεν μπορούν να παρουσιάζονται κριτικοί στην ήττα: το αποτέλεσμα ήταν θρίαμβος για την αριστερά του εκσυγχρονισμού και της ανανέωσης. Πέτυχαν αυτό που ήθελαν. Η 21η έδρα πήγε στο ΛΑΟΣ και η 22η στη ΝΔ. Ευτυχώς όχι σε μια κάποια νεομαοϊκιά… Που δεν ήταν μουστακαλής με κομματική επετηρίδα, που δεν είναι επαγγελματίας της πολιτικής της αριστεράς (κοινοβουλευτικής ή εξωκοινοβουλευτικής), που δεν ήταν στο γνωστό, κουραστικό και κουρασμένο πολιτικό προσωπικό κομμάτων και συνιστωσών, που ήταν η μοναδική εκλόγιμη ευρωβουλευτής που κολλάει ένσημα στο ΙΚΑ από πραγματική δουλειά και όχι από απόσπαση στα κομματικά γραφεία. Ευτυχώς που δεν εκλέχτηκε, θα μας χάλαγε το ίματζ. Θενκς γκοντ!
Πηγή: Σκέψεις για τον Συριζα


Σχόλιο Κaratheodori: Tι θέλει να μας πει ο ποιητής;; Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κι ο κύριος Τσίπρας ξέρει σίγουρα καλύτερα!