Αχ αυτή η γενιά του πολυτεχνείου! Με τις ανυπέρβλητες δημοκρατικές ευαισθησίες, πάνσοφοι και ευρέως πανσεβάσμιοι. Δικηγόροι, αρχιτέκτονες, γιατροί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και φιλοσοφούντες παντώς είδους. Δε μιλάω φυσικά για τους διαπλεκόμενους, αλλά για τους ευαίσθητους φιλοσοφούντες. Όλους τους κατ' Αλαβάνο σημαδεμένους από το τανκ που μπαίνει στο πολυτεχνείο. Αλήθεια πιστεύω ότι υπάρχουν. Με, αρχικά, ευαισθησίες που όλοι συμφωνούμε. Οι ευαισθησίες συσσωρεύθηκαν και συσσωρεύονται και συμφωνούμε.
Να χτυπήσουμε το φίδι του φασισμού και το αυγό του φιδιού. Ποιος άλλωστε συμπαθεί τα φίδια; Να προασπίσουμε την ελευθερία διακίνησης των ιδεών και συμφωνούμε.

Να χτυπήσουμε τον αυταρχισμό και όλα τα αντιδημοκρατικά προοίμια ανελευθερίας.

Να εξαφανίσουμε κάθε δυνητικό εχθρό της ελευθερίας και κάθε τι που μας θυμίζει φασισμό και απολυταρχισμό. Τα βλέπουμε παντού. Τα φαντάσματα του παρελθόντος που μας στοιχειώνει. Μια μάχη που δε τελειώνει και φορέας του κακού είναι ίσως τα πάντα. Ο εχθρός είναι παντού. Έτσι δε ξεκίνησε και ο Στάλιν και ο Χίτλερ και ο Μπους; Όλοι με έναν καλό σκοπό! Να χτυπήσουμε τους ταξικούς εκμεταλλευτές, τους ύπουλους κόκκινους εχθρούς, προληπτικά πάντα τους τρομοκράτες. Όλα τα δυνατά "αισθήματα" που προκαλούν οι ευαισθησίες έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Έτσι καμιά φορά μισώντας το "κακό" ξεχνάς το στόχο και σου μένει το μίσος. Κανείς ποτέ δεν είπε θα ξεκινήσω για να βλάψω. Ίσως και κανείς να μη το ήθελε. Είναι οι υπερβολικές ευαισθησίες που μας κάνουν όλους να συμφωνούμε. Αποχαυνωμένα ενεή να κλείνουμε τα μάτια και να συμφωνούμε.

Έτσι κανείς "ευαίσθητος" δε μιλάει για τα φίδια που έχουν φωλιάσει στα πανεπιστήμια μας. Δηλητηριώδεις απόψεις για τους Έλληνες και τα συμφέροντα τη πατρίδα. Συμφωνείς με μένα; Έχει καλώς. Δε συμφωνείς; Θα συμφωνήσεις. Δε θα συμφωνήσεις; Θα σε τσακίσω! Πάντα με δημοκρατικά εφαλτήρια. Εγώ έχω δίκιο γιατί εγώ είμαι καλύτερος από σένα.- Απλά και δημοκρατικά για το δικαίωμα της μειοψηφίας. Κάστρα μίσους και ορμητήρια βανδάλων εξαπλωνόμενα στην ανίσχυρη κοινωνία. Το τανκ δε μπαίνει αλλά βγαίνει από τις σχολές. Ποιος να το προσέξει αφού πάντα η προσοχή ήταν εκεί έξω.! Και η αντιφασιστική καταστολή γίνεται η χειρότερη τυραννία. Απειλές παντού.

Μιλάς για πατρίδα; Θα σε τσακίσω!

Είσαι Έλληνας; Θα σε κυνηγήσω!

Θες πτυχίο; Θα σε υποβαθμίσω!

Είσαι μικρέμπορος; Θάνατος στους μικροαστούς!

Μιλάς ρεαλιστικά; Φασισμός! Θα σε συντρίψω.

Το φετίχ των φιδιών δεν είναι στη περίπτωσή μας η σβάστικα. Αυτό δε τα κάνει βεβαίως λιγότερο φίδια. Αλήθεια δε συμφωνούμε; Επικαλούμενος τη κοινή λογική όλων των δημοκρατικά ευαίσθητών ρωτάω αν συμφωνούμε.
Γράφοντας αυτές τις γραμμές βρίσκομαι κλεισμένος στη βιβλιοθήκη της σχολής μου ενώ έξω υπάρχουν φανατισμένοι εξαρχειώτες με λοστούς που κυνηγάνε, λέει, φασίστες. Ύποπτοι όλοι! Φασισμός παντού. Όπως ταξικοί εκμεταλλευτές παντού, ύπουλοι μπολσεβίκοι παντού, φονταμενταλιστές τρομοκράτες παντού. Και βεβαίως χτύπημα παντού!
Τελικά μήπως διαφωνούμε;

'Αλκυς