Το φονικό στέλεχος του Escherichia coli (E. coli) μπορεί να μην έχει - μέχρι στιγμής - απομονωθεί στη χώρα μας, αποδεικνύεται όμως καταστροφικό για την ελληνική παραγωγή. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ζημία για την Ελλάδα από την απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές από την ΕΕ λαχανικών και φράουλας υπολογίζεται ότι φτάνει τα 80 με 100 εκατομμύρια ευρώ.
Οπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εισαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών την ημέρα της απαγόρευσης υπήρχαν φορτία με ελληνικές φράουλες τα οποία βρίσκονταν καθ΄ οδόν προς την Ρωσία, έναν από τους 10 σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας μας. Το 25% των ελληνικών εξαγωγών φρούτων πηγαίνει στις αγορές της Ρωσίας.
Οι ζημιές για τους έλληνες εξαγωγείς και παραγωγούς εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλες. Τα προϊόντα παραμένουν αδιάθετα στα χωράφια αλλά και όσα πωλούνται διατίθενται σε εξευτελιστικές τιμές (αγγουράκια και ντομάτες με 7 με 15 λεπτά το κιλό) όταν το κόστος παραγωγής είναι πολλαπλάσιο. Μόνο στον νομό Λασιθίου, υπολογίζεται ότι η ζημιά φτάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ και επηρεάζει περισσότερα από 15.000 στρέμματα κηπευτικών.
Εκτός από τη Ρωσία όμως πάγωσαν και όσες συμφωνίες είχαν προχωρήσει για εξαγωγές κρητικών κηπευτικών σε Τσεχία, Ουγγαρία και Ρουμανία. Οι πωλήσεις όμως λαχανικών και φρούτων έχουν πέσει ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας παρότι δεν έχει παρουσιαστεί μόλυνση των ελληνικών προϊόντων με το επικίνδυνο νέο στέλεχος του E. coli.
Το ενδεχόμενο να επεκταθεί η απαγόρευση και σε άλλα προϊόντα έχει τρομοκρατήσει τους αγρότες. Ηδη καλλιεργητές κηπευτικών από την Κρήτη, φράουλας από την Ηλεία και κερασιών από τη Μαγνησία βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν από την ΕΕ να προχωρήσει σε αποζημιώσεις των ζημιωθέντων παραγωγών και εμπόρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι οι εξαγωγές ελληνικής φράουλας προς τη ρώσικη αγορά έφτασαν τα 5,3 εκατομμύρια ευρώ. Παραγωγοί και εξαγωγείς καλούν επίσης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των αναλύσεων για E-coli (EHEC) σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά ώστε να πειστούν οι καταναλωτές για την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου