Οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ, της ΠΚΣ και της ΑΡΕΝ αποφάσισαν τη σύγκληση Πανσπουδαστικού Συνεδρίου

Σε ανασύσταση του Κεντρικού Συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ), έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια, προσανατολίζονται οι φοιτητικές παρατάξεις. Επειτα από θυελλώδη συνάντηση, το βράδυ της Δευτέρας, στο αμφιθέατρο 6 της Νομικής Σχολής, οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ, της ΠΚΣ και της ΑΡΕΝ, παρουσία άνω των 150 μελών της ΕΑΑΚ τα οποία αντιδρούσαν στη σύγκληση Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, αποφάσισαν τη διεξαγωγή του, το τριήμερο 23-25 Οκτωβρίου,

προκειμένου να συζητηθούν τα φλέγοντα ζητήματα της ανώτατης εκπαίδευσης και να αναδειχθεί Κεντρικό Συμβούλιο. Θα προηγηθεί, μεθαύριο Παρασκευή 16 του μηνός, η συνεδρίαση της επονομαζόμενης Τεχνικής Γραμματείας, η οποία καλείται να επικυρώσει τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών του περασμένου Μαΐου, ώστε να οριστούν αναλογικά ανά φοιτητική παράταξη οι αντιπρόσωποι των συλλόγων στο συνέδριο.

Στη συνάντηση των συνδικαλιστών, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της ΠΚΣ, η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ και η ΑΡΕΝ (προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ) πρότειναν να συγκληθεί Πανσπουδαστικό Συνέδριο το συντομότερο δυνατόν, ζητώντας τη συναίνεση όλων. Οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, παρατάξεις που πρόσκεινται αντιστοίχως στη ΝΔ και στο ΠαΣοΚ, κατ΄ αρχάς συμφώνησαν, ενώ στο αμφιθέατρο επικρατούσε πανδαιμόνιο. Οι φοιτητές της ΕΑΑΚ και άλλων ανεξάρτητων σχημάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς προσπάθησαν να διακόψουν τη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτόξευσαν καφέδες προς το μέρος των εκπροσώπων της ΔΑΠ, ενώ αποπειράθηκαν να αποσπάσουν από τα χέρια συνδικαλιστή το πρακτικό της συμφωνίας προκειμένου να το καταστρέψουν. Το έγγραφο, που εκείνη τη στιγμή είχε τις υπογραφές της ΠΚΣ και της ΑΡΕΝ, «φυγαδεύτηκε» από το αμφιθέατρο, για να υπογραφεί και από τους εκπροσώπους της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, μισή ώρα αργότερα, σε άλλη αίθουσα. Ο δρόμος όμως ως το Πανσπουδαστικό Συνέδριο δεν φαίνεται να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Την προσεχή Παρασκευή η Τεχνική Γραμματεία αναλαμβάνει ένα σισύφειο έργο, καθώς κυρίως από την πλευρά της ΠΑΣΠ και των αριστερών παρατάξεων αμφισβητείται η εγκυρότητα πληθώρας αποτελεσμάτων των εκλογών, κυρίως σε κάλπες φοιτητικών συλλόγων Φυσικής Αγωγής και Θεολογίας καθώς και στο σύνολο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ε νδεικτικό της κατάστασης που μπορεί να επικρατήσει, είναι το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι αντίστοιχες «διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στους εκπροσώπους των παρατάξεων των ΤΕΙ της χώρας. Εκεί, οι συνδικαλιστές φοιτητές της ΠΑΣΠ, της ΠΚΣ και της ΑΡΕΝ έχουν καταγγείλει ως προϊόν νοθείας το αποτέλεσμα της σπουδαστικής κάλπης στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου η ΔΑΠ είχε κερδίσει άνετη αυτοδυναμία, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η διεξαγωγή συνεδρίου για την ανάδειξη του δικού τους κεντρικού οργάνου (ΕΣΕΕ). Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση, για την λήψη οποιασδήποτε απόφασης σε επίπεδο Τεχνικής Γραμματείας απαιτείται πλειοψηφία των 4/5.

Πάντως οι σχετικές ανακοινώσεις των παρατάξεων, που έλαβαν την απόφαση διεξαγωγής Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, κινούνται σε ήπιους τόνους, αφενός χαιρετίζοντας την έναρξη των διαδικασιών και αφετέρου, σε μια προσπάθεια να μην πυροδοτηθεί περαιτέρω το κλίμα, τονίζοντας την ανάγκη συναίνεσης στη συγκρότηση του νέου Κεντρικού Συμβουλίου.

Δεκατέσσερα χρόνια απραξίας
Από το 1995 έχει να συγκροτηθεί, και μόνο τυπικά, Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ, καθώς τα τελευταία 14 χρόνια οι διαρκείς υπαναχωρήσεις, οι αντεγκλήσεις και οι διαφωνίες μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων, είτε για την εγκυρότητα διάφορων αποτελεσμάτων είτε για τον αριθμό των εκπροσώπων κάθε παράταξης, τορπίλιζαν τη διαδικασία. Υπέρ πάντως της συγκρότησης κεντρικού οργάνου, που θα εκπροσωπεί τους φοιτητές και θα προβάλλει τα αιτήματα της νεολαίας, είχαν ταχθεί τον περασμένο Μάρτιο τόσο ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου όσο και ο τότε πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος.

Πηγή: Το Βήμα