Pages - Menu

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στη Μνήμη του Ιωάννου Καποδίστρια




Πέρασαν ήδη 180 έτη από τότε.. από τότε που οι Ελληναράδες "μάγκες"- νεότεροι της Ιστορίας Ιούδες,  "φίλησαν" τον Ιωάννη Καποδίστρια και πετώντας του σφαίρες στο ψηλό κορμί του, έκαναν σήμα στο Βαρκάρη να τον οδηγήσει στον Κάτω Κόσμο μα και στα μονοπάτια της υστεροφημίας..
   Έλλην της διασποράς.. το δεξί χέρι του Τσάρου.. άφησε όλα τα αξιώματα και τις ανέσεις για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην μικρή Ελλάδα που ανέκαθεν πληγώνει και σκοτώνει τα παιδιά της..
   Στο εσωτερικό της χώρας ο Καποδίστριας είχε να αντιμετωπίσει την πειρατεία, τους ανύπαρκτους θεσμούς, την διάλυση του στρατού καθώς και την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας. Μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έθεσε για να αναλάβει την ηγεσία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους ήταν η αναστολή του συντάγματος και η διάλυση της βουλής, όροι που τελικώς έγιναν αποδεκτοί. Στη θέση της βουλής δημιούργησε το " Πανελλήνιον", ένα γνωμοδοτικό όργανο αποτελούμενο από 27 μέλη με καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα, ενώ την διακυβέρνηση ανέλαβε η κεντρική γραμματεία, ένα είδος υπουργικού συμβουλίου, διοικούμενο από τον ίδιο. Επίσης, χώρισε την χώρα σε διοικητικές περιφέρειες.

    Μία απο τις πρώτες του κινήσεις ήταν η καταστολή της πειρατείας, Παράλληλα προχώρησε στην αναδιοργάνωση του στρατού, που ήταν απαραίτητος για την συνέχιση του πολέμου και την επέκταση των συνόρων, καθώς και στην υπαγωγή του στόλου υπό τις εντολές της κυβέρνησης που μέχρι τότε βρισκόταν στην υπηρεσία των Υδραίων. Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να μειώσει την επιρροή των κοτζαμπάσηδων και να προστατέψει τα σύνορα. Στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης του στρατού περιλαμβάνεται και η ίδρυση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Ίδρυσε Εθνικό Νομισματοκοπείο και καθιέρωσε τον φοίνικα ως εθνικό νόμισμα αντικαθιστώντας το Τουρκικό. Όσον αφορά στην εκπαίδευση κατασκεύασε νέα σχολεία, εισήγαγε την μέθοδο του αλληλοδιδακτικού σχολείου, ίδρυσε εκκλησιαστική σχολή στον Πόρο καθώς και το Ορφανοτροφείο Αίγινας σε μια προσπάθεια να οργανώσει το σχεδόν ανύπαρκτο εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν ίδρυσε όμως πανεπιστήμιο, καθώς θεωρούσε ότι έπρεπε να υπάρξουν πρώτα απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης. Στο πρόβλημα της διανομής της εθνικής γης ο Καποδίστριας δεν κατάφερε να βρει λύση παραμένοντας έτσι εκατομμύρια στρέμματα δεσμευμένα είτε από τους δανειστές είτε από τους κοτζαμπάσηδες και την εκκλησία. Μερίμνησε επίσης για την ανοικοδόμηση του Μεσολογγίου και των Πατρών. Σημαντική ήταν και η συμβολή του στο εμπόριο, με την παραχώρηση δανείων στους νησιώτες για την αγορά πλοίων και κατασκευάζοντας ναυπηγεία στον Πόρο και το Ναύπλιο. Τον Οκτώβριο του 1829 ίδρυσε το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο στην Αίγινα.

    Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, ο Καποδίστριας επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την γεωργία, βασική πηγή πλούτου της Ελλάδας. Ίδρυσε την Γεωργική Σχολή της Τίρυνθας και έγινε η πρώτη απόπειρα για την καλλιέργεια  πατάτας. Τέλος,προσπαθώντας να ενισχύσει την ελληνική οικονομία ίδρυσε την "Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα".

  Αντικειμενικά τεράστια η προσφορά του..όσο δηλαδή τον άφησαν να δράσει.

Ποιοί παρενέβησαν; Ποιός ευθύνεται για τον άδικο χαμό του; 
Οι ξένες Δυνάμεις και ιδίως η Γαλλία και η Αγγλία με σκοπό να ανατρέψουν τον Καποδίστρια αρχίζουν να οξύνουν την κατάσταση μέσα στην Ελλάδα, κατηγορώντας τον Καποδίστρια ότι "καταπίεζε" και "τυραννούσε" τον Ελληνικό λαό. Όλα αυτά σαφώς ψευδή. Mε τέτοια δυσφήμιση λοιπόν στο εξωτερικό αλλα και εσωτερικό ξεσπά εμφύλιος, όμως ο Καποδίστριας κατορθώνει να επιβληθεί των καταστάσεων μιας και είχε οργανώσει τακτικό και καλό στρατό.  Ο Καποδίστριας ήξερε ότι κινδύνευε η ίδια του η ζωή. αλλά δε φοβόταν. Ασχολήθηκε με την πολιτική από μικρή ηλικία, ήταν αγωνιστής, δεν ασκούσε την πολιτική σαν πάρεργο! Είχε συλληφθεί, φυλακιστεί, καταδικαστεί σε θάνατο έχοντας μια περιπετειώδη ζωή. Αυτός που με τη θέληση του έκανε αυτούς τους αγώνες γιατι με τα χρήματα που διέθετε θα μπορούσε να ζεί στην Ευρώπη σαν άρχοντας και να μην ενδιαφέρεται για τίποτα..

  Aπό αγάπη προς την Ελλάδα λοιπόν ο Καποδίστριας έδωσε όλη του την περιουσία και τελικά την ίδια του τη ζωή. Οι μεγάλες δυνάμεις που συνωμοτούσαν είχαν για αρχηγό τον Ρουέν που ήταν αντιπρόξενος της Γαλλίας στο Ναύπλιο. O ίδιος ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια στις επιστολές που έγραψε και διασώθηκαν λέει "Ανάθεμα τους Αγγλο-Γάλλους που ήταν η αιτία και εγώ να χάσω τους δικούς μου ανθρώπους και το Έθνος να χάσει έναν κυβερνήτη που δε θα ματαβρεί. Το αίμα του με παιδεύει έως σήμερα".

  1000 Βενετικά φλουριά οδήγησαν τους αδερφούς Μαυρομιχάλη σε αυτο το μιαρό έργο!..Συνηθισμένη η ιστορία όμως από καιροσκόπους Εφιάλτες..

  Ο πιστός φίλος του Ιωάννου Καποδίστρια, Ευνάρδος μπόρεσε να συνειδητοποιήσει πολύ νωρίς τη σημασία της δολοφονίας του αληθινού Πατέρα της Ελληνικής Πατρίδος. " Ο θάνατος του Κυβερνήτου -έγραφε- είναι συμφορά δια την Ελλάδα, είναι δυστύχημα δια όλην την Ευρώπην . Το λέγω με διπλήν θλίψην : ο κακούργος όστις εδολοφόνησε τον κόμητα Καποδίστρια, εδολοφόνησε την πατρίδα του". Το δολοφονικό χέρι κατευθυνόταν από τις δυνάμεις εκείνες που ενήργησαν στη δολοφονία ως ηθικοί αυτουργοί πραγματοποιώντας έτσι το σκοπό τους : την ανυπακοή και ανατροπή ενός μεγάλου πατριωτικού έργου, που ερχόταν σε αντίθεση με τα συμφέροντα τους."

  Και για να κάνουμε και μια καίρια συσχέτιση- σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα του Kοινοβουλευτισμού της συγκάληψης και του συμφέροντος με τα αγνά κίνητρα και τις καλές καγαθές προθέσεις ενός ιδεολόγου και μεγάλου πολιτικου ανδρός..

 " Ελπίζω ότι όσοι εξ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ'εμού ότι εις τα παρούσας περιπτώσεις , όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματος των και με τας εκδουλέυσεις των, αλλα ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσιαν της" ..."εφ'όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματα μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον των ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν"..

  Καμία σχέση με Βατοπέδι, siemens, ροζ βίλες, Μαντέληδες..

   Χρέος μας είναι να κρατούμε τη μνήμη του αθάνατη στις γενιές και σε στιγμές απολογισμού των χιλιάδων κοινωνικοπολιτικων αδιεξόδων της χώρας ανα τους αιώνας, να παραδεχόμαστε πως υπήρξαν φωτεινά παραδείγματα ηγετών και συνάμα ηρώων που αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς πλήρωσαν την περισσεια αγάπη και αυταπάρνηση προς την υπέρτατη αξία, αυτήν  του Έθνους..

   Ουδεμία σύγκρισις τυγχάνει συσχετισμού με τα νεοελληνικά πλέον ανδρίκελα, ομοιώματα πολιτικών "ανδρών" χωρις ανδρεία και ουσιαστικό ανδρισμό, με μαριονέτες και κλόουν του θεάτρου της Ελληνικής Βουλής, και τινών  οσφυοκαμπτών- γλυφτών-  γραικύλων που περιβάλλουν ενίοτε τοπικούς "άρχοντες" δουλοπρεπών και αναξιοπρεπών..Ο Καποδίστριας δεν κουβαλούσε μόνο μια Ιδέα για τον ελληνισμό..Ήταν ο ίδιος η Ιδέα του έθνους..

 Για την ιστορία... Οι Άγγλοι συνεχίζουν να θεωρούν ως " άκρον απόρρητον" τον φάκελο της υπόθεσης "Καποδίστριας" που υπάρχει στα Βρετανικά αρχεία και να εμποδίζουν την προσπέλασιν σε αυτά..

Tσιλιμίγκρα Μελίνα
μέλος Γραμματείας Ιδεολογικού ΛΑ.Ο.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου