Tου Στεφανου Kασιματη / kassimatis@kathimerini.gr
Μα πώς να αλλάξουμε; «Το πρόβλημά μας είναι πολιτισμικό. Τα χρόνια της μεταπολίτευσης εμπεδώθηκε η νοοτροπία του συβαριτισμού και της ήσσονος προσπαθείας», μου έλεγε τις προάλλες ένας από τους βασικότερους υπουργούς της κυβέρνησης, ο οποίος παρ’ όλα αυτά ευελπιστεί ότι «μόνον ο Γιώργος μπορεί να διορθώσει τα λάθη του πατέρα του».
Σε περίοδο κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, «το κλασικό λάθος», σύμφωνα με τα όσα δίδαξε ο Ρόναλντ Χάιφετς στο πρόσφατο σεμινάριο προς τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, είναι «να εντοπίζουμε τα προβλήματα σαν τεχνικά όταν είναι προβλήματα προσαρμογής» Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι υπουργοί τον αγνόησαν. (Και όχι μόνον λόγω της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος, που δέχεται κάθε Ελλην πολιτευτής μόλις υπουργοποιείται και αυτομάτως μεταμορφώνεται σε παντογνώστη...). Κυρίως επειδή αυτό το λίγο ξέρουν να κάνουν οι περισσότεροι υπουργοί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του στενού κυβερνητικού κύκλου περί τον πρωθυπουργό, που αξιολογεί τις επιδόσεις τους: «Ο κρατικός μηχανισμός έχει σχεδόν αυτονομηθεί και τους κατάπιε. Φθείρονται στη γραφειοκρατική ρουτίνα, που δεν μπορεί να αλλάξει τίποτε, ή ταυτίζουν το έργο με την παραγωγή ακόμη περισσότερων νόμων». Για τους περισσότερους, είναι αμφίβολο αν έχουν κιόλας τη δυνατότητα να προσαρμοσθούν στις ανάγκες της κρίσης: Το πρόβλημά τους είναι πολιτισμικό, ζουν ακόμη στον κόσμο του «Μεγάλου», όταν η πολιτική γινόταν με την αλόγιστη επέκταση του κράτους. Ο θυμός που συσσωρεύει ο Πάγκαλος με όσους υπουργούς κωλυσιεργούν στη συγχώνευση των οργανισμών του Δημοσίου δεν είναι πια μυστικό.
Εξι μήνες μετά την εκλογή της κυβέρνησης και ενώ ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε ουσιαστικό, οι σκέψεις περί ανασχηματισμού ωριμάζουν. «Αυτό που κάνουν συνεχώς ο Παπακωνσταντίνου και η Κατσέλη είναι να τσακώνονται», έλεγε ανώτατη κυβερνητική πηγή. Αλλά και αν βρεθεί ο ιθύνων νους, με την καταλληλη προσωπικότητα και την πείρα ώστε να αναλάβει την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας, ο καιρός που έχουμε μπροστά είναι λίγος και η απόσταση από το ΔΝΤ μόλις δυο βήματα. Τον Μάιο έρχεται το τριμελές κλιμάκιο να ελέγξει την πρόοδο της εφαρμογής του σχεδίου. Θα παρουσιαστεί ώς τότε από μηχανής Θεός για την κυβέρνηση; Θα προλάβει να παρουσιάσει απτά δείγματα προσαρμογής, με παρεμβάσεις στο σπάταλο Δημόσιο; Τα επιτόκια δανεισμού της χώρας δεν πέφτουν με δηλώσεις προθέσεων και νομοσχέδια. Και την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αποφασιστικότητα θα την πληρώσει εν τέλει και ο επικεφαλής. Για να επανέλθουμε στον Ρ. Χάιφετς, οι βασικές υπηρεσίες της ηγεσίας, τους είπε, είναι «να κινητοποιεί το έργο της προσαρμογής και να αναπτύσσει προσαρμοστικές συμπεριφορές». Τι έκανε ο Γιώργος, αφού είχε παρακολουθήσει τη διδασκαλία; Εβαλε τον Πεταλωτή να κοινοποιήσει στους δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός είχε ενοχληθεί από την προκλητική συμπεριφορά του ναύτη της glamorous οικογενείας, που πήγε για βουτιές στην Καραϊβική. Χαίρω πολύ!
Ολα αυτά, δυστυχώς, αρχίζουν να θυμίζουν (νωρίτερα από όσο ήλπιζα...) μια άλλη κατάσταση, την οποία ζήσαμε στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν। Οπότε σκέπτομαι ότι καλό θα ήταν να φουσκώσω το σωσίβιο και να το έχω από κοντά...
Πηγή: Καθημερινή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου