Ο Σαρκοζί και το κόμμα του, το UMP ήταν οι μεγάλοι ηττημένοι του πρώτου γύρου των τοπικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Γαλλία. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο γάλλο πρόεδρος επεχείρησε να υποβιβάσει την σημασία των εκλογών και του αποτελέσματος, εις ό,τι αφορά την επίδραση που θα έχουν στην μεταρρυθμιστική του πολιτική. Ωστόσο, για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι σοσιαλιστές εμφανίζονται ενισχυμένοι.

Η είδηση είναι το ποσοστό που συγκέντρωσε το Front National του Ζαν Μαρί Λεπέν, το οποίο σε πείσμα όσων το θεωρούσαν τελειωμένο, με βάση τα Exit Polls αναμένεται να ξεπεράσει το 12%. Να υπενθυμίσουμε ότι το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, λόγω και της μεγάλης πια ηλικίας του ηγέτη του, υπέστη αρκετά μεγάλη καθίζηση τα τελευταία χρόνια, με αποχωρήσεις ιστορικών στελεχών και την δημιουργία αρκετών μικρότερων κομμάτων με παρόμοια ατζέντα. Επιπλέον, ο Νικολά Σαρκοζί βάσισε εν πολλοίς την εκλογή του στην υιοθέτηση αρκετών θέσεων από το πρόγραμμα του γαλλικού εθνικιστικού κόμματος.

Σύμφωνα με το Reuters, η ανεργία στη Γαλλία έχει ξεπεράσει το 10%, τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας εντείνονται, ενώ τα ζητήματα ασφαλείας, κοινωνικής συνοχής αλλά και δημογραφίας που γεννά η μετανάστευση δεν φαίνονται να επιλύονται από την «σκληρή» πολιτική του UMP.

Το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, έδωσε μεγάλο βάρος στην φετινή του καμπάνια, στο πρόβλημα της ταχείας ανόδου του αριθμού των μουσουλμάνων στην Γαλλία, κυκλοφορώντας μάλιστα και μία αφίσα, η οποία παρουσίαζε την Γαλλία να περικλείεται από μιναρέδες και να εμφανίζει μέσα της την σημαία της Αλγερίας.

Η συγκεκριμένη αφίσα εκρίθη παράνομη, όμως το κόμμα του Ζαν Μαρί Λεπέν είχε ήδη αποκομίσει τεράστιο πολιτικό όφελος, τόσο λόγω του ότι η αφίσα έπιασε τον σφιγμό της γαλλικής περιφέρειας που κατακλίζεται από μουσουλμάνους μετανάστες όσο και εξ' αιτίας του ντόρου που δημιουργήθηκε.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτίου Γαλλίας, η οποία φημίζεται για έναν τεράστιο αριθμό χριστιανικό ναών, ήδη τα τζαμιά είναι περισσότερα από τις εκκλησίες.

Σύμφωνα και με έγκυρες πολιτικές μελέτες, τόσο στην Γαλλία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η άνοδος των εθνικιστικών κομμάτων και δη ιστορικών κομμάτων όπως το Front National, πρέπει να θεωρείται δεδομένη μετά και την αποτυχία πολιτικών σαν κι αυτήν του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μόνο κατ' επίφαση εφήρμοσε το πρόγραμμα του Front National.

Πηγή: Eλεύθερος Κόσμος

Σχόλιο: Στην Ελλάδα μια τέτοια άνοδος κόμματος με παρόμοια ατζέντα δεν αναμένεται να συμβεί άμεσα καθώς βιώνουμε τα πρώτα στάδια αγκίστρωσης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Την στιγμή που θα καθιερωθούν στο πολιτικό σκηνικό και θα εγκατασταθούν πλήρως με τζαμιά και θρησκευτικά σχολεία, με ο,τι συνεπάγεται αυτό, τότε θα βρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων.