Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

1-Yasukuni

του Θάνου Γκουρνέλου

Οι ιδεολογικές καταβολές και αφετηρίες των εθνοκεντρικών πολιτικών κινημάτων της Ευρώπης, σχημάτιζαν και σχηματίζουν ένα πολυσχιδές και πολύπλοκο αμάλγαμα το οποίο ονομάστηκε στις μεταμοντέρνες Φιλελεύθερες κοινωνίες, Άκρα Δεξιά.

Οι καταβολές αυτών των εθνοκεντρικών ιδεολογικών κινημάτων και πολιτικών χώρων, σε μεγάλο βαθμό διεθνοποιήθηκαν και ενώθηκαν υπό το πρίσμα μιας κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας και μιας συγγενούς κληρονομιάς. Παράγοντας πολιτισμό και δίνοντας ουσία στις θέσεις τους, κατά καιρούς εξήγαγαν αυτόν τον ιδεολογικό τους Πολιτισμό και εκτός της Ηπείρου μας, με διάφορα παραδείγματα. Το 2010 μέλη των Κομμάτων που συγκροτούν την ‘’Συμμαχία των Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων’’ , επισκέφθηκαν το Τόκυο της Ιαπωνίας, προσκεκλημένοι του Ιαπωνικού εθνικιστικού κινήματος Issuikai, γνωστού και ως ‘’Η Κοινότητα της Τετάρτης’’, δείχνοντας εκατέρωθεν τον πολιτικό τους πολιτισμό.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 39 του περιοδικού Patria. 
Οι σύγχρονοι Σαμουράι
Στην εντελώς αμερικανοποιημένη Ιαπωνία, έχει αναπτυχθεί ένα αρκετά μεγάλο και δραστήριο εθνικιστικό κίνημα, το οποίο έχει τις ρίζες του στην ‘’Κοινωνία του Μαύρου Ωκεανού’’ ,η οποία δημιουργήθηκε το 1878. Ο γενικότερος χαρακτηρισμός που αποδίδεται σε αυτό το κίνημα είναι Uyoku dantai (右翼団体 ), δηλαδή ‘’ομάδες της άκρας δεξιάς’’ ή αλλιώς ‘’κοινότητες των εθνικιστών’’. Το κίνημα αυτό αποτελείται από διάφορες πολιτικές και ιδεολογικές ομάδες σε αντιστοιχία με το Ευρωπαϊκό εθνικιστικό κίνημα. Το κίνημα Issuikai είναι από τα πλέον δραστήρια και γνωστά και δημιουργήθηκε το 1972 από μιλιταριστές υποστηρικτές του Ιάπωνα εθνικιστή Κιμιτάκε Χιραόκα ή αλλιώς Γιουκίο Μισίμα , αποτελώντας ένα εθνοκεντρικό και Παραδοσιοκρατικό κίνημα το οποίο αντιτίθεται στην Αμερικανοποίηση της Ιαπωνικής κοινωνίας, την Φιλελεύθερη παγκόσμια αγορά , την σύγχρονη πολιτική ορθότητα και θέτει ως συμβολικό του στόχο την επιστροφή του Αυτοκράτορα στην ιστορική του πρωτεύουσα, το Κιότο. Τωρινός αρχηγός του κινήματος είναι ο Μιτσουχίρο Κιμούρα. Κατά το παρελθόν προέβη σε διάφορες ενέργειες όπως διαδηλώσεις ενάντια στο Πρωτόκολλο του Κιότο, τον πόλεμο της κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ ( ο Κιμούρα υπήρξε φίλος του γιού του Σανταμ Χουσεήν ,Ουντάη Χουσεην),εκδηλώσεις υπέρ της ιστορικής αποκατάστασης της φήμης του Αυτοκράτορα Χιροχίτο και της Ιαπωνίας κατά τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς επίσης τάχθηκε υπέρ της διάλυσης και της αναδημιουργίας των Ηνωμένων Εθνών σε άλλη βάση.

Τον Αύγουστο του 2010 το κίνημα αυτό οργάνωσε ένα πολιτικό συνέδριο με ονομασία ‘’Το μέλλον των Εθνικιστικών Κινημάτων’’ και κάλεσε Ιαπωνικά και Ευρωπαϊκά εθνικιστικά κόμματα. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν εκπροσωπήθηκε, όμως 20 μέλη εθνικιστικών κομμάτων από διάφορες χώρες της Ευρώπης έδωσαν το παρόν. Υπήρξε το πρώτο συνέδριο του είδους του και από Ευρωπαϊκής πλευράς συμμετείχαν το Γαλλικό Εθνικό Μέτωπο με τον ίδιο τον τότε αρχηγό του, Ζαν Μαρι Λεπέν, το Ουγγρικό Γίομπικ, το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα με τον δεύτερο τη τάξη Άνταμ Γουόκερ, το Βελγικό Vlaams Belang, το Ιταλικό Fiamma Tricolore, το Βουλγαρικό ΑΤΑΚΑ, το Πορτογαλικό Partido Nacional Renovador, το Αυστριακό FPO και το Ουκρανικό Σβομποντα (Svoboda). Στόχος του διάρκειας μιας εβδομάδος, συνεδρίου ήταν η σύσφιξη των σχέσεων των συμμετεχόντων και η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων πάνω σε πολιτικά ζητήματα όπως η παγκοσμιοποίηση, οι κλιματικές αλλαγές, η εθνική ταυτότητα, η παράδοση και το Ισλάμ.

Πέραν όμως των πολιτικών χαρακτηριστικών του συνεδρίου, μια ξεκάθαρα ιδεολογικών καταβολών ενέργεια, έλαβε μέρος ενδυναμώνοντας τις σχέσεις των δύο πλευρών. Μετά από πρόσκληση του Issuikai , οι Ευρωπαίοι εθνικιστές, επισκέφθηκαν μαζί με τους Ιάπωνες τον Σιντοϊστικό βωμό Yasukuni στον οποίο αναπαύονται 2.4 εκατομμύρια νεκροί του Ιαπωνικού Στρατού, από διάφορους πολέμους. Ο βωμός βρίσκεται πλησίον του Αυτοκρατορικού Παλατιού στην περιοχή Τσιγιόντα του Τόκυο και τον έχουν κατά καιρούς, επισκεφθεί διάφορες πολιτικές προσωπικότητες , ιστορικοί αναθεωρητές και λοιποί επισκέπτες. Η επίσκεψη την 16η Αυγούστου είχε ως στόχο να αποδώσουν τιμή οι Ευρωπαίοι εθνικιστές, στους νεκρούς Ιάπωνες στρατιώτες. Ακολουθήθηκε όλο το σχετικό πρωτόκολλο από τους Ευρωπαίους, ακόμα και το σερβίρισμα του παραδοσιακού Ιαπωνέζικου τσαγιού miko , με Ευρωπαίους και Ιάπωνες , ακολουθώντας τις προσταγές των Σιντοιστών Ιερέων, να χαμηλώσουν το κεφάλι τους για 65 δευτερόλεπτο, ως ένδειξη τιμής και σεβασμού. Τόσο το συνέδριο, όσο και η επίσκεψη στον βωμό, καλύφθηκαν από Ιαπωνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε βαρύνουσα σημασία τόσο πολιτική, λόγω του συνεδρίου, όσο και συμβολική και ιδεολογική, μιας και ήταν η πρώτη φορά που Ευρωπαίοι εθνικιστές, οργανωμένα απέδωσαν τιμή σε στρατιώτες ενός μη Ευρωπαϊκού Έθνους. Εξίσου σημαντική υπήρξε και η πρόσκληση των Ιαπώνων, δείχνοντας πως μπορούν και απαλλάσσονται από ενδεχόμενες προκαταλήψεις και δεν διστάζουν να αναζητήσουν συμμαχίες στην Ευρώπη. Οι προκλήσεις, τα προβλήματα και οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα Έθνη, οδηγούν τους πολιτικούς εκφραστές των παραδόσεων τους σε ενέργειες που μόνο ως θετικές μπορούν να χαρακτηρισθούν. Σχεδόν όλα τα Ιαπωνικά εθνοκεντρικά κινήματα θεωρούν εμβληματική και καθοριστική για αυτούς προσωπικότητα τον Γιουκίο Μισίμα, ο οποίος μάλιστα είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το 1952 ενώ το 1963 υπήρξε υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, μαζί με τον Γιώργο Σεφέρη.
πηγή: Περιοδικό PATRIA

Posted on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 08, 2014 by Unknown

No comments

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10402895_1482900041941480_2152321036211752882_n.jpg?oh=da294211e026c4ee7e8b5617c71b035f&oe=5501C180




Παρουσίαση ενός σχήματος που έχει στόχο την δημιουργία κόμματος είχαμε πριν λίγες μέρες.
Το κόμμα αυτό ονομάζεται «Ελλάδα.Εμείς». Επικεφαλής έχουν ορισθεί ο Σταύρος Καρβούνης, Οικονομολόγος – Νομικός, Ειδικός Επιστήμονας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η Νάσια Μιχαλοπούλου, Δημοσιογράφος – Διεθνολόγος και ο Αργύρης Πετρόπουλος, Δικηγόρος, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Η «Ελλάδα.Εμείς», μετέχει ήδη στις διεργασίες για τη δημιουργία ευρύτερου σχήματος, που θα κινείται στο χώρο του «ριζοσπαστικού κέντρου, μαζί με τον «Δημοκρατικό Σύνδεμο» του Βασίλη Οικονόμου, την «Κοινωνία Αξιών» του Δημήτρη Μπουραντά και τους «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες» του Γιώργου Χατζημαρκάκη».


Στο δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώθηκε η ίδρυση, όπως και η συγκρότηση της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής, αναφέρεται, μεταξύ άλλων:


«Έχοντας την πεποίθηση ότι σήμερα είναι η μάχη της κοινωνικής δημοκρατίας, της Εθνικής και Κοινωνικής Συμπόρευσης, για το νέο Οδικό Χάρτη της Ελλάδος στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ώρα να αλλάξει η Ελλάδα έτσι ώστε να υπηρετεί τους πολλούς και όχι τους λίγους ισχυρούς, η ανάγκη να υπάρξει συμπόρευση όλων στην πορεία για την κοινωνική και οικονομική ανάσταση του Έθνους με εθνική διαπραγμάτευση και νέο κοινωνικό συμβόλαιο, ανακοινώνουμε την ίδρυση του Πατριωτικού Κοινωνικού Κινήματος «ελλάδα.εμείς».


Σήμερα η χώρα μας ζει έναν εφιάλτη: χρεοκοπία, φτωχοποίηση, ανεργία, η νέα γενιά καλείται να πληρώσει υπέρογκα χρέη. Γι’ αυτό περισσότερο παρά ποτέ έχουμε την ανάγκη συνένωσης προσώπων, πολιτικών ομάδων και κινήσεων, συμπόρευσης σε κοινό αξιακό πλαίσιο. Να αποκατασταθεί το κοινωνικό κράτος πρόνοιας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για όλους, να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είμαστε ένα έθνος, μία χώρα. Εμείς αγωνιζόμαστε για ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, ουσιαστική δημοκρατία, εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, κατάργηση των άδικων εφαρμοστικών νόμων, συμμετοχή της κοινωνίας στη διαμόρφωση των αποφάσεων.
Όλοι «εμείς» που δημιουργήσαμε το κίνημα «ελλάδα.εμείς», πιστεύουμε ότι τα λόγια όλων πρέπει να είναι ξεκάθαρα, οι δράσεις γρήγορες, αποτελεσματικές, εθνικές. Σήμερα, μέσα στο βάθος της κρίσης χρειάζεται να σπάσουν οι αλυσίδες που μας δημιούργησαν μια νοοτροπία εξάρτησης. Να φύγει η παλιά πολιτική γενιά, να πάρουμε ξανά τη χώρα στα χέρια μας.


Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε τη δημιουργία της πολιτικής κίνησης «Δημοκρατικός Σύνδεσμος» με επικεφαλής τον ανεξάρτητο Βουλευτή Βασίλη Οκονόμου και ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα για συμπόρευση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, κινήματα και πρωτοβουλίες, με κοινούς στόχους και αξίες.
Για όλους «εμάς», οι λύσεις στα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να έρχονται απ’ έξω. Όπως έλεγε και ο πρώτος Κυβερνήτης της χώρας μας Ι. Καποδίστριας: «Ούτε οπίσω, ούτε εμπρός του καιρού μας. Μέτρο και άστρο εις δεινά ελληνικά, θεραπεία ελληνική». Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις για το ρόλο και τις δυνατότητες του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας. Ας μην ξεχνούμε τα λόγια του ίδιου του πρώην προέδρου της Commission, Jack Delors: «H Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μοιάζει καθόλου με την έννοια του κράτους που οριοθετεί με σαφήνεια τα σύνορά του, τη μορφή οργάνωσής του και τους δημοκρατικούς του κανόνες λειτουργίας. Είναι ένα εργοτάξιο διαρκούς οικοδόμησης στο οποίο θα πρέπει να προσέξουμε την πινακίδα που αναγράφει: προσοχή εργασίες σε εξέλιξη».


Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος στην Ευρωζώνη είναι πλέον πολύ δύσκολος. Δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ούτε βεβαίως στην αρένα της Ένωσης ο πλούτος ρέει άφθονος «εξ ουρανού». Η διαδρομή της χώρας μας με το τρένο και τη σημαία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι δύσβατος. Το ταξίδι είναι με πολλά εμπόδια και καθόλου εύκολο. Για να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα θα πρέπει να δώσουμε σκληρές μάχες. Τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Όλα κερδίζονται με αγώνα και εγρήγορση.


Στη διαδρομή μας πρέπει να έχουμε ως πυξίδα την εθνική διαπραγμάτευση, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη σωτηρία του Έθνους. Αυτή είναι η οδός για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την παγκοσμιοποίηση, τον αδυσώπητο διεθνή ανταγωνισμό, για να δημιουργήσουμε όρους συνεχούς ανάπτυξης και να πετύχουμε καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους. Να έχουμε το δικό μας σχέδιο, τον Ελληνικό Οδικό Χάρτη και όχι να πλέουμε σε αχαρτογράφητα θολά νερά.


Στο κίνημα «ελλάδα.εμείς» είμαστε αποφασισμένοι. Θέλουμε να προχωρήσουμε. Όχι επαιτώντας, αλλά με πίστη στις δικές μας δυνατότητες, στις δικές μας ικανότητες, ατομικές όσο και συλλογικές.

Posted on Κυριακή, Δεκεμβρίου 07, 2014 by Unknown

No comments