γράφει ο Θ. Γκουρνέλος

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν τα παίρνουμε από κανέναν, δεν μας δίνει χρήματα κανένα κόμμα, καμία οργάνωση, πολιτικός, επιχειρηματίας, άτομο, γήινος ή εξωγήινος. Το περιοδικό PATRIAβγαίνει με ιδία έξοδα και αν κάποιος το στηρίζει, αυτός δεν είναι άλλος από εσάς τους αναγνώστες. Όποιος αμφιβάλει για αυτό, δικαίωμα του να το πράττει μα πέφτει στον λάκκο της συνωμοσιολογίας.

Το περιοδικό αυτό, όπως το γνωρίσατε έως σήμερα αλλά και όπως θα εξελιχθεί στο μέλλον , έχει διπλό χαρακτήρα και αυτό σημαίνει ότι αφενός είναι ένα πολιτικό έντυπο, μα παράλληλα είναι και μια εμπορική επιχείρηση. Για να πετύχει αυτή η επιχείρηση, δηλαδή να διατηρηθεί μια φωνή και ένα βήμα εναλλακτικών θέσεων, το περιοδικό αυτό χρειάζεται τόσο ποιοτικούς συντελεστές όσο και ποιοτικούς αναγνώστες. Ακριβώς επειδή η ποιότητα είναι το Α και το Ω για εμάς, ακριβώς επειδή προτιμούμε την ποιότητα από την ποσότητα, δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε καν, να δοθεί το δικαίωμα του να μας ‘’στηρίξει’’ κάτω από το τραπέζι κανείς. Θα μπορούσαμε να πετύχουμε καλύτερα εμπορικά αποτελέσματα, τροποποιώντας την ύλη του περιοδικού και φεύγοντας μακριά τόσο από την ποιότητα, όσο και από τις ιδεολογικές μας θέσεις. Μα δεν το επιθυμούμε διότι οι θέσεις μας, είναι πάνω από το κέρδος.

Ο κύριος στόχος μας είναι να αποτελέσει το έντυπο αυτό ένα σημείο αναφοράς του εθνικισμού και να αναπτυχθεί μια κουλτούρα στο αναγνωστικό κοινό, την οποία δεν θέλουμε να επιβάλλουμε, δηλαδή να πούμε αυτή ‘’είναι κουλτούρα PATRIA’’ και αυτό θέλουμε να ακολουθήσετε και εσείς, αντιθέτως θέλουμε να αναπτυχθεί μια γενικότερη σχολή σκέψης, μια αισθητική, μια κουλτούρα γύρω από την ανάγνωση και την σχέση αυτής με τον εθνικισμό.

Σαφώς και δε επιθυμούμε να λειτουργήσουμε ανταγωνιστικά ως προς άλλα έντυπα, αν και λίγος ανταγωνισμός δεν θα έκανε κακό, ωστόσο θεωρούμε ότι η Φασιστική έντυπη έκφραση στην Ελλάδα, έμεινε πίσω εδώ και δεκαετίες. Υπήρξαν ενδεχομένως εθνικιστικά έντυπα με διάφορες μορφές και διαφορετική προσέγγιση ή ιδεολογική τοποθέτηση. Εθνικιστικά, Φασιστικά, Εθνικοσοσιαλιστικά, ακροδεξιά, έγχρωμα, ασπρόμαυρα ,πολυσέλιδα, δίμηνα, μηνιαία και πολλά πολλά ακόμα. Έντυπα που άφησαν ιστορία, όπως το Αντίδοτο και έντυπα που κανείς σήμερα δεν τα ξέρει. Το πρόβλημα με όλες αυτές τις προσπάθειες (τι οποίες δεν θέλω με τίποτα να μειώσω ή να προσβάλλω ) είναι πως δεν απέκτησαν πρώτα από όλα διάρκεια, δεν κατάφεραν να μείνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην ‘’αγορά’’ , δεύτερον δεν κατάφεραν να αποκτήσουν ‘’επαγγελματικό προσανατολισμό, δηλαδή να οργανωθούν σε μεγαλύτερο επίπεδο και τρίτον δεν κατάφεραν να φτιάξουν έναν κύκλο αναγνωστών και μια αισθητική γύρω από αυτό.


Το PATRIA θέλει να κάνει ακριβώς αυτό, να δημιουργήσει έναν χώρο, μέσω των αρθρογράφων και των συντακτών του, που ΕΣΕΙΣ οι αναγνώστες θα μπορείτε να θεωρείτε ως σημείο αναφοράς και ιδεολογικής τριβής. Εσείς οι αναγνώστες με τις ιδεολογικές σας προτιμήσεις είσαστε και θα είσαστε αυτοί που θα καθορίσουν την διεύθυνση και την κατεύθυνση που θα λαμβάνουν οι εκφραζόμενες στο PATRIA θέσεις. Σε αντιδιαστολή με τα έντυπα της Ελληνικής αγοράς, όπως αυτά της αισθητικής, μόδας, κουτσομπολιού κλπ, εμείς θεωρούμε τους αναγνώστες, ομοϊδεάτες και όχι πελάτες.

Κατ’επεκταση για να χτίσουμε μια αναγνωστική κουλτούρα και να αναδείξουμε έναν πολιτικό, έντυπο πολιτισμό, χρειαζόμαστε εσάς περισσότερο από ότι εσείς εμάς. Ακριβώς εκεί βρίσκεται όλη η ουσία, στο κτίσιμο ''από τα κάτω'' μια αισθητικής η οποία απουσιάζει από τον Ελληνικό εθνικισμό.