«Όσοι έχουν την τύχη μας σήμερον εις τα χέρια τους, όσοι μας κυβερνούν, μεγάλοι και μικροί, και υπουργοί και βουλευταί, τόχουν σε δόξα, τόχουν σε τιμή, τόχουν σε ικανότη να τους ειπής ότι έκλεψαν, οτι πρόδωσαν, οτι έφεραν τόσα κακά εις την Πατρίδα. Είναι άξιοι άνθρωποι και τιμόνται και βραβεύονται. Όσοι είναι τίμιοι κατατρέχονται ως ανάξιοι της κοινωνίας και της πολιτείας.» 

Αυτά έγραφες τότε, 160 χρόνια πρίν, και μοιάζουν σαν να μου έστειλες εχθές e-mail, για τα γεγονότα που ζούμε. Σε διάβαζα αυτές τις μέρες κι αναρωτιόμουν πόσο όμοια είναι τα πράγματα, αλλά και πόσο διαφορετικοί κάποιοι άνθρωποι σε σχέση με αυτά. Τότε σχεδόν ελεύθεροι, σήμερα σχεδόν σκλάβοι. Τότε κοτζαμπάσηδες, σήμερα τραπεζίτες και πολυεθνικές. Με μόνη διαφορά πως τότε κάτι προσπαθούσατε να κερδίσετε, ενώ εμείς σήμερα κάτι προσπαθούμε να χάσουμε. 

Και κάτι ανθρώπους σαν εσένα... Ταμπουριασμένος χειμωνιάτικα μες τα νερά του Φαλήρου για να μην περάσουν οι Τούρκοι. «Μην φύγετε από δω», σου πε Καραϊσκάκης όταν μαλώσατε. «Δεν έχουμε άλλους τρελούς να κάθονται σαν τις πάπιες μες τα νερά χειμωνιάτικα, να πολεμούν». 

Κι όταν οι Αθηναίοι στην στήσανε, γιατί τους γλύτωσες απ’ τους Τούρκους κι έβαλες τάξη στην πόλη, δεν πήρες μαζί σου τον Οδυσσέα, τον Γκούρα και τους άλλους, για να μην χυθεί αίμα Ελληνικό αναμεταξύ μας. Πήγες μόνος σου και τους κέρασες ρακί. «Εδω είμαι, μόνος μου. Τι θέλετε να μου κάνετε για το κακό που σας έκανα;»... Κι έφυγαν όλοι ντροπιασμένοι... 

«Είμαστε στο Εμείς» έλεγες, «όχι στο Εγώ». Ένα Εγώ που σήμερα έχει φουσκώσει τόσο πολύ πάνω από το κεφάλι μας, όσο έχει αδειάσει το περιεχόμενο του μέσα μας. Κι εσύ μ’ ένα Εγώ, τόσο γεμάτο, αυτόφωτο και πλούσιο, δεν σκέφτηκες ποτέ ούτε να την αναφέρεις αυτή τη λέξη. Το μόνο που θέλησες να πεις για όσα έκανες, ήταν να μας απολογηθείς για τα «...δυστυχήματα αναντίον της πατρίδος και θρησκείας, όπου της προξενήθηκαν απο την ανοησίαν μας...»

-Ποιοι σήμερα θα βρουν στις γκέι κοσμικές συνεστιάσεις, τον ανδρισμό να απολογηθούν; Όχι γιατί χάσαμε τη Eurovision, όχι γιατί χάσαμε στο ποδόσφαιρο, αλλά γιατί χάνουμε την Πατρίδα μας...
-Ποιοι σήμερα θα ψάξουν να σε ξανάβρουν στους μπαξέδες, για ν’ αναστήσουμε από την αρχή, ό,τι αυτάρεσκα ξεπουλήσαμε; 

Γιάννης Παναγιωτακόπουλος