Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Αυτό κι αν ήταν ελεύθερη διακίνηση ιδεών! Σήμερα το μεσημέρι εκτυλίχτηκε ένα μάθημα ασύλου ιδεών και ειρηνικής ανταλλαγής απόψεων στο ΠΑ.ΠΕΙ. Πάνω από 40 κουκουλοφόροι, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου και των ΕΑΑΚ μαζεύτηκαν έξω απο το ΠΑ.ΠΕΙ. μόλις πληροφορήθηκαν την παρουσία 10 περίπου μελών της Φ.Ο.Σ. προκειμένου να τους κάνουν μαθήματα Δημοκρατίας.

Με λοστούς, μαδέρια, τσάπες και σκεπάρνια (μάλλον από την δράση τους στο πάρκο της Πλατείας Κύπρου) χτύπησαν άσχημα τον πρόεδρο της Νεολαίας ΛΑ.Ο.Σ. και άλλα τρία μέλη της Φ.Ο.Σ. Χαρακτηριστικό του οπλισμού τους ήταν ότι κρατούσαν σπρέυ και φώναζαν "Φασίστες Κουφάλες έρχονται Κρεμάλες". Η προστασία της Δημοκρατίας από την αστυνομία σκέψης του Πανεπιστημίου Πειραιά είχε και παράπλευρες απώλειες σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Η Φ.Ο.Σ. και ο Πρόεδρος της ΝΕ.Ο.Σ. έκαναν το λάθος να μιλήσουν για κατάργηση του ασύλου και άμεση επαναφορά της τάξης στα Πανεπιστήμια σταματώντας τις καταλήψεις! Ευχόμαστε ο Γιάννης Παναγιωτακόπουλος που σήμερα είχε και γενέθλια να ναι γερός και δυνατός.


Προς κυβερνήτες: Αφήστε τους κουκουλοφόρους να κάνουν ο,τι θέλουν! Μέχρι να έχουμε νεκρούς!

Posted on Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2009 by Unknown

23 comments

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Δεν το πίστευα στα μάτια μου αυτό το τραγικό για την πατρίδα μας γεγονός. Μια κρατικοδίαιτη δωρεάν διανεμόμενη φυλλάδα, με άρθρο για την αμφισβήτηση της 25ης Μαρτίου και από κάτω μια μεγάλη μπροσούρα του ΥΠΕΧΩΔΕ! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πρόκειται για την Athens Voice και το άρθρο που υπογράφει ο Δημήτρης Φύσσας (βλέπε εδώ).



















Ποιος είναι ο κύριος Φύσσας; Γνωστός αριστεριστής και τυχοδιώκτης του χώρου (βλέπε εδώ). Με κρατικά λεφτά, δηλαδή τα λεφτά του Έλληνα, κάποιοι κάνουν προπαγάνδα που μας θυμίζει τους προπάτορές τους (δες εδώ και εδώ). Θα θέλαμε κάποιος από το υπουργείο να μας απαντήσει:
- Πώς μπορούν να επιτρέπουν να πληρώνουν δωρεάν εφημερίδες με προπαγανδιστικό περιεχόμενο, στρατευμένο προς μια και μόνο κατεύθυνση;
- Ποιός ελέγχει και διανέμει έτσι τις κρατικές διαφημίσεις;

Στην εν λόγω φυλλάδα εκτός του ΥΠΕΧΩΔΕ, διαφημίσεις έβαλαν τόσο ο ΟΠΑΠ (ολοσέλιδη), το Υπουργείο Οικονομικών όσο και ο ΟΤΕ! Είμαστε υπέρ της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Αλλά στις εφημερίδες που πληρώνουν ιδιώτες. Όχι με κρατικά λεφτά.
Στην ίδια εφημερίδα γράφει και ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος για μειονότητα Τούρκων και "Μακεδόνων" αναφερόμενος στην έκθεση της Γκέι Μακ Ντούγκαλ (πάτα εδώ). Ακριβώς από κάτω υπάρχει ακόμη μια μεγάλη κρατική διαφήμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Άρθρο για τις παρελάσεις και τους αντιρρησίες συνείδησης από τον Ενεργό Πολίτη, του Τάκη Σκριβάνου, γνωστού δημοσιογράφου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (δες εδώ)

Απαντώντας στον κύριο Φύσσα, για όσα γράφει για την Επανάσταση του 1821, θα ήθελα να τονίσουμε το γεγονός ότι το να είσαι αμαθής δεν είναι μεμπτό. Το να παραπληροφορείς όμως ηθελημένα, είναι τουλάχιστον βρώμικο. Διαβάστε ιστορία

Posted on Τετάρτη, Μαρτίου 25, 2009 by Unknown

2 comments

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Το Citypress-gr.blogspot αναστέλει τις καθημερινές του αναρτήσεις και επικεντρώνεται στο δίκαιο αγώνα του Θ.ΤΕΝΕΖΟΥ.
Εμπρός όλοι οι Έλληνες μπλόγκερ ενωμένοι μαζί, να αναδείξουμε το θέμα σε αυτούς που δέν "ακούν"και δέν βλέπουν.

Posted on Δευτέρα, Μαρτίου 23, 2009 by Unknown

1 comment

Δεν πέρασαν πολλές μέρες για να επιβεβαιωθεί η ανάρτηση του blog για την δυσανασχέτηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., καθώς ο ΛΑ.Ο.Σ. χάλασε τη σούπα ορισμένων. Με βρώμικες επιθέσεις του "πρασινοφρουρού" όπως τον αποκαλούν, Νίκο Κακαουνάκη, επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά παλαιότερη ανάρτησή μας (βλέπε εδώ).


Posted on Δευτέρα, Μαρτίου 23, 2009 by Unknown

No comments

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009


Αχ αυτή η γενιά του πολυτεχνείου! Με τις ανυπέρβλητες δημοκρατικές ευαισθησίες, πάνσοφοι και ευρέως πανσεβάσμιοι. Δικηγόροι, αρχιτέκτονες, γιατροί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και φιλοσοφούντες παντώς είδους. Δε μιλάω φυσικά για τους διαπλεκόμενους, αλλά για τους ευαίσθητους φιλοσοφούντες. Όλους τους κατ' Αλαβάνο σημαδεμένους από το τανκ που μπαίνει στο πολυτεχνείο. Αλήθεια πιστεύω ότι υπάρχουν. Με, αρχικά, ευαισθησίες που όλοι συμφωνούμε. Οι ευαισθησίες συσσωρεύθηκαν και συσσωρεύονται και συμφωνούμε.
Να χτυπήσουμε το φίδι του φασισμού και το αυγό του φιδιού. Ποιος άλλωστε συμπαθεί τα φίδια; Να προασπίσουμε την ελευθερία διακίνησης των ιδεών και συμφωνούμε.

Να χτυπήσουμε τον αυταρχισμό και όλα τα αντιδημοκρατικά προοίμια ανελευθερίας.

Να εξαφανίσουμε κάθε δυνητικό εχθρό της ελευθερίας και κάθε τι που μας θυμίζει φασισμό και απολυταρχισμό. Τα βλέπουμε παντού. Τα φαντάσματα του παρελθόντος που μας στοιχειώνει. Μια μάχη που δε τελειώνει και φορέας του κακού είναι ίσως τα πάντα. Ο εχθρός είναι παντού. Έτσι δε ξεκίνησε και ο Στάλιν και ο Χίτλερ και ο Μπους; Όλοι με έναν καλό σκοπό! Να χτυπήσουμε τους ταξικούς εκμεταλλευτές, τους ύπουλους κόκκινους εχθρούς, προληπτικά πάντα τους τρομοκράτες. Όλα τα δυνατά "αισθήματα" που προκαλούν οι ευαισθησίες έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Έτσι καμιά φορά μισώντας το "κακό" ξεχνάς το στόχο και σου μένει το μίσος. Κανείς ποτέ δεν είπε θα ξεκινήσω για να βλάψω. Ίσως και κανείς να μη το ήθελε. Είναι οι υπερβολικές ευαισθησίες που μας κάνουν όλους να συμφωνούμε. Αποχαυνωμένα ενεή να κλείνουμε τα μάτια και να συμφωνούμε.

Έτσι κανείς "ευαίσθητος" δε μιλάει για τα φίδια που έχουν φωλιάσει στα πανεπιστήμια μας. Δηλητηριώδεις απόψεις για τους Έλληνες και τα συμφέροντα τη πατρίδα. Συμφωνείς με μένα; Έχει καλώς. Δε συμφωνείς; Θα συμφωνήσεις. Δε θα συμφωνήσεις; Θα σε τσακίσω! Πάντα με δημοκρατικά εφαλτήρια. Εγώ έχω δίκιο γιατί εγώ είμαι καλύτερος από σένα.- Απλά και δημοκρατικά για το δικαίωμα της μειοψηφίας. Κάστρα μίσους και ορμητήρια βανδάλων εξαπλωνόμενα στην ανίσχυρη κοινωνία. Το τανκ δε μπαίνει αλλά βγαίνει από τις σχολές. Ποιος να το προσέξει αφού πάντα η προσοχή ήταν εκεί έξω.! Και η αντιφασιστική καταστολή γίνεται η χειρότερη τυραννία. Απειλές παντού.

Μιλάς για πατρίδα; Θα σε τσακίσω!

Είσαι Έλληνας; Θα σε κυνηγήσω!

Θες πτυχίο; Θα σε υποβαθμίσω!

Είσαι μικρέμπορος; Θάνατος στους μικροαστούς!

Μιλάς ρεαλιστικά; Φασισμός! Θα σε συντρίψω.

Το φετίχ των φιδιών δεν είναι στη περίπτωσή μας η σβάστικα. Αυτό δε τα κάνει βεβαίως λιγότερο φίδια. Αλήθεια δε συμφωνούμε; Επικαλούμενος τη κοινή λογική όλων των δημοκρατικά ευαίσθητών ρωτάω αν συμφωνούμε.
Γράφοντας αυτές τις γραμμές βρίσκομαι κλεισμένος στη βιβλιοθήκη της σχολής μου ενώ έξω υπάρχουν φανατισμένοι εξαρχειώτες με λοστούς που κυνηγάνε, λέει, φασίστες. Ύποπτοι όλοι! Φασισμός παντού. Όπως ταξικοί εκμεταλλευτές παντού, ύπουλοι μπολσεβίκοι παντού, φονταμενταλιστές τρομοκράτες παντού. Και βεβαίως χτύπημα παντού!
Τελικά μήπως διαφωνούμε;

'Αλκυς

Posted on Σάββατο, Μαρτίου 21, 2009 by Unknown

No comments

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Πολλά ακούγονται για το Facebook. Από φακέλωμα και εκβιασμούς, μέχρι ερωτικά ραντεβού και επικίνδυνες διαφημίσεις.
Ήταν λογικό κάτι τέτοιο να συμβεί, αφού κάθε κοινωνικό φόρουμ και ιντερνετική εστία επαφής ανθρώπων, παίρνει τη μορφή της αληθινής κοινωνίας. Και μη πει κανείς πως τέτοια φαινόμενα δεν υπάρχουν στην πραγματική ζωή. Η μόνη διαφορά είναι το γεγονός ότι όλα στο Ίντερνετ κυλούν ανεξέλεγκτα.
Αφορμή για το παρόν θέμα αποτελεί μια διαφήμιση στο Facebook στα ελληνικά, όπου κάποιοι διεστραμμένοι με τη φωτογραφία μιας ανήλικης κοπέλας, ρωτούσαν τους χρήστες αν θέλουν να τη δουν γυμνή.Και εδώ έγκειται το μεγάλο ερώτημα για πολλούς από μας: Λέμε ναι στην πλήρη ελευθερία και ανεχόμαστε τέτοιου είδους ανήθικες περιπτώσεις ή βάζουμε κανόνες με κίνδυνο την περιχαράκωση της μαγείας της ελευθερίας; Δεν πρόκειται να λύσουμε βέβαια εμείς το ζήτημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τέτοια φαινόμενα για να εκλείψουν δεν αρκεί μόνο η καταστολή.

Αν προσέξουμε τι πουλάει στην ελληνική τηλεόραση, τι παίζει στις διαφημίσεις, τι πλασάρουν οι διάφορες κινηματογραφικές ταινίες, θα καταλάβουμε ότι βιώνουμε την απόλυτη κατάπτωση σε ζωώδη ένστικτα. Μόνιμο θύμα η γυναίκα, το νέο κορίτσι και γενικότερα η επόμενη γενιά που δέχεται ακατάπαυστα τη σάπια λάμψη ενός ημίγυμνου μοντέλου, ως το πρότυπο ομορφιάς και επιβολής στην κοινωνία. Φυσικά, δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, ούτε κάναμε καμιά σπουδαία επισήμανση στις ήδη χιλιάδες διαπιστώσεις.

Αυτό όμως που πρέπει να έχουμε πάντοτε κατα νου, είναι ότι το κυριότερο πρόβλημα στη σημερινή κοινωνία δεν είναι άλλο από την έλλειψη αξιοπρέπειας. Έχουμε κατα πολύ ξεπεράσει τα όρια του αυτοεξευτελισμού και ως άτομα και ως κοινωνία. Δεχόμαστε να μας κυβερνούν οι ανίκανοι, να μας διασκεδάζουν οι ξεπεσμένοι και να μας μαθαίνουν οι αγράμματοι. Κι όλα αυτά γιατί; Γιατί πάψαμε να βάζουμε το όριο. "Μέγας αγών προκύπτει ταις ψυχαίς" μας λέει ο Πλάτων, χτυπώντας το καμπανάκι στην νωθρότητα και το κυνήγι της εύκολης απόλαυσης, η οποία δεν ικανοποιεί ποτέ το αλαζονικό μας εγώ.Πρόταση προς τους σύγχρονους ήρωες αυτής της τραγωδίας: Μην υποκύψετε ποτέ στο ρεύμα που μας παρασέρνει όλους. Παραμείνατε εμπόδιο στο χείμαρρο της ρυπαρότητας και της κατάπτωσης.
Και για όλους εμάς που γίναμε θύμα της ανυπαρξίας σταθερών πνευματικών βάσεων, ας προσπαθήσουμε να μην πέσουμε αναίμακτα σ' αυτό τον θηριώδη πόλεμο ενάντια στην πραγματική ζωή. Ας αποκτήσουμε ξανά τη χαμένη μας αξιοπρέπεια σαν άτομα, σαν κοινωνία, σαν πατρίδα. Ο βούρκος είναι για τα γουρούνια. Ο πραγματικός άνθρωπος βρίσκεται αλλού.

Posted on Σάββατο, Μαρτίου 14, 2009 by Unknown

No comments

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Επειδή χθες δεχτηκα διάφορα μηνύματα, τα οποία μιλούσαν για επίθεση μου στον blogger Κρόγια και στην Παραπολιτική να επισημάνω τα εξής:

- Ουδέποτε κατηγόρησα τα παραπάνω blogs για πληρωμένο blogging. Η παράθεση των συνδέσμων έγκειται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα blogs έχουν ως κύρια θεματική το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και παρουσιαζουν ρεπορτάζ από εφημεριδες και κανάλια. Θα μπορούσα να παραθέσω άπειρα λινκ από διάφορα blogs, τι θα σήμαινε αυτό; Ότι όλοι αυτοί είναι πληρωμένοι; Το αν καποιοι το αναπαρήγαγαν λάνθασμένα για να δημιουργήσουν ντόρο δεν είναι δικό μου θέμα.

- Οι πληρωμένοι bloggers γνωρίζουν ποιοι είναι και η αναφορά μου σ' αυτούς δεν θα είχε καμία απολύτως σημασία χωρίς απτές αποδείξεις. Οπότε είναι άτοπο να προσπαθεί κανείς να με κατηγορήσει για συκοφαντία.

- Απο μένα ακούσατε πρώτη φορά για τους bloggers-δημοσιογράφους; Που πρώτα γράφουν στην εφημερίδα και μιλάνε στο κανάλι και μετά στο blog τους, εκφράζοντας το αφεντικό τους;


Αυτά τα ολίγα από μένα. Αν κάποιος θίχτηκε τόσο πολύ ας με πάει φυλακή. Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση Καραμανλή περνάει νόμους "υπέρ" της διαφάνειας των blogs και των μηνύσεων.

Posted on Δευτέρα, Μαρτίου 09, 2009 by Unknown

2 comments

Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Το τελευταίο δίμηνο παρατηρείται μια επίθεση χωρίς προηγούμενο στο ΛΑ.Ο.Σ. και προσωπικά στο Γιώργο Καρατζαφέρη, από πολλές κατευθύνσεις, με έναν μόνο στόχο: την εξουσία. Ο χώρος του διαδικτύου έχει κατακλυστεί από γνωστά και άγνωστα παπαγαλάκια, πληρωμένους bloggers σε ρόλο εκτελεστών και έναν πακτωλό χρημάτων για την προώθηση του άλλοτε ανίκανου σκιάχτρου, για πρωθυπουργό. Μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία απάντηση. Καιρός όμως είναι να μπουν κάποιοι στη θέση τους.

Αφορμή στάθηκε η κωμωδία που έστησαν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίοι μπροστά στο επικοινωνιακό στραπάτσο του Γ. Παπανδρέου στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό με την απουσία συναίνεσης μπροστά στη γλυκειά καρέκλα,άρχισαν να λασπολογούν εις βάρος του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Προσπάθησαν λοιπόν να μας πείσουν ότι υπάρχει μυστική συμφωνία Ν.Δ.-ΛΑ.Ο.Σ. και ότι ο Καρατζαφέρης προωθείται για συγκυβέρνηση από κάποιους (βλέπε εδώ , εδώ και εδώ).

Αλλά γιατί τόση πρεμούρα για το ΛΑ.Ο.Σ. και μάλιστα από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Για να δούμε γιατί:
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις απαντούν χωρίς δεύτερη κουβέντα και καρφώνουν τους "αδιάφθορους" bloggers.

Αν πατήσετε πάνω στη δημοσκόπηση της Public Issue θα διαπιστώσετε στο 3ο γράφημα ποιος κάνει την πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση στη Ν.Δ. Και εδώ έγκειται το πρόβλημα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αφού μένει πίσω αναλαμβάνοντας τα ηνία ο ΛΑ.Ο.Σ. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλά άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπου το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πέφτει και ο ΛΑ.Ο.Σ. ανεβαίνει. Άρα κοινές συκοφαντίες όσα λέγονται περι στήριξης της Ν.Δ. από το ΛΑ.Ο.Σ.

Θα πει βέβαια κανείς ότι η συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι παλιά και δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Πράγματι είναι παλαιότερη αφού ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις μετα βίας φτάνει το 7% δημιουργώντας ανησυχία και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. αφού σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας προσβλέπει σε συνεργασία με το κόμμα των μπαχαλάκηδων, το οποίο και χαϊδεύει συνεχώς (βλέπε εδώ). Και εδώ έρχεται η πρώτη επισήμανση-ερώτηση: Ποιος θεωρείται ο κύριος ιδεολογικός και αντιπολιτευτικός αντίπαλος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Σαφέστατα ο ΛΑ.Ο.Σ. αφού με παρεμβάσεις του, τον έχει θέσει προ των ευθυνών του σε πολλά θέματα της επικαιρότητας και ειδικά με τα τελευταία γεγονότα των επεισοδίων. Αξέχαστη άλλωστε θα μείνει η απάντηση του Γ. Καρατζαφέρη στον πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέκο Αλαβάνο, στην αρχή της κοινοβουλευτικής παρουσίας του ΛΑ.Ο.Σ. στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Αξίζει να σημειωθεί και η κόντρα μεταξύ Λάκη Λαζόπουλου-Γ.Καρατζαφέρη, με τον γνωστό τηλε-γύφτο να "σατυρίζει" τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. με χιτλερικό μουστάκι, ντύνοντας τον χίπυ, ενώ με άλλους πολιτικούς αρχηγούς να τα κάνει πλακάκια.


Έτσι λοιπόν φτάνουμε στο ζητούμενο: Τι φοβάται το ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. φοβάται όχι τόσο τη Ν.Δ. η οποία θνήσκει, αλλά τον ανερχόμενο πόλο που ονομάζεται ΛΑ.Ο.Σ. Τα μηνύματα που πήρε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου από την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο του δείχνουν ότι πλέον η ιδεολογική μάχη θα δοθεί από τους Πατριώτες της Ευρώπης εναντίον των διεθνιστών της Σοσιαλδημοκρατίας. Aν δούμε και την τελευταία έκθεση του State Department όπου για μια ακόμη φορά στοχεύει τον ανεπιθύμητο για τα συμφέροντά της Γ. Καρατζαφέρη, καταλαβαίνουμε γιατί ο Γιωργάκης πρέπει να κάνει το καθήκον του αν θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Ενδεχόμενη λοιπόν μη αυτοδυναμία θα καταστήσει το ΛΑ.Ο.Σ. ρυθμιστή των εξελίξεων, με αποτέλεσμα ο κουμπάρος και ο χορευτής ζεϊμπέκικων να εκλιπαρούν για συνεργασίες. Η απάντηση και στους δύο έχει δοθεί εδώ και μήνες από τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ.



Ας αφήσουν λοιπόν τα φαιδρά παραμύθια οι διάφοροι κονδυλοφόροι κι ας κοιτάξουν πως θα βγάλουν μεροκάματο με πιο ηθικούς τρόπους από τη φαιά προπαγάνδα. Η οικονομική κρίση είναι προ των πυλών και το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ελληνικός λαός είναι να παρακολουθεί πολιτικές κοκορομαχίες. Σοβαρευτείτε επιτέλους. Λίγη αιδώς δεν κάνει κακό! Και επειδή πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους μια ατάκα του Γ. Καρατζαφέρη τα λέει όλα για τον επίδοξο πρωθυπουργό!

Posted on Κυριακή, Μαρτίου 08, 2009 by Unknown

16 comments

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

O Karatheodoris ανοίγει το φάκελο Αφρική και εξετάζει βήμα βήμα την τραγωδία που βιώνουν στην Μαύρη Ήπειρο. Όλοι μας, όταν ακούμε Αφρική, στο μυαλό μας έρχονται σκηνές πεινασμένων παιδιών, έρημος, αρρώστιες, δίψα και πείνα. Σκεφτόμαστε κανίβαλους, άγριες φυλές και δικτατορίες.

Όμως αυτή η κατάσταση έχει και το άλλο της
πρόσωπο. Τα μεγάλα συμφέροντα της Δύσης και των υπερδυνάμεων με την ανοχή και συνέργεια της "δημοκρατικής" και ευαίσθητης Ευρώπης. Μπροστά στο εύκολο κέρδος, οπλίζουν το χέρι φυλάρχων, αρχηγών αφρικανικών κρατών ή απλά τους αφήνουν στο έλεος.Πρώτος σταθμός το Σουδάν με τη γνωστή σε όλους μας τραγωδία του Νταρφούρ.

vol. 1
Σουδάν: Εγκλήματα χωρίς τιμωρία;
Το Σουδάν είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Αφρικής και 10η παγκοσμίως. Μετρά 40 περίπου εκατομμύρια κατοίκους ενώ αποτελείται τόσο από μουσουλμάνους όσο και από χριστιανούς αφρικανικής καταγωγής, χωρίς να υπολογίσουμε τους ανιμιστές. Αποτελεί μία από τις πιο ασταθείς γωνιές του πλανήτη, καθώς διαθέτει πλούσιο ιστορικό συγκρούσεων τόσο εξωτερικών όσο και εμφυλίους πολέμους.

Πριν την ανεξαρτησία
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα απ' την αρχή. Το Σουδάν αποτέλεσε το μήλον της έριδος για πολλές δεκαετίες τόσο των γειτόνων του όπως η Οθωμανική Αυτοκρατορία και αργότερα η Αίγυπτος όσο και των αποικιοκρατών.

Πάντοτε όμως στο Σουδάν υπήρχε η αντίδραση, όπως η γνωστή επανάσταση του Μαχντί (αραβικά Μαχντί=Μεσσίας) μία από τις δραματικότερες επαναστάσεις των αποικιακών χρόνων. Μέχρι την απόδοση ανεξαρτησίας, οι Σουδανοί δεν σταμάτησαν στιγμή να αντιμάχονται τον κατοχικό στρατό της Μεγάλης Βρετανίας.

Ανεξαρτησία, πρώτος εμφύλιος (1955-1972)
Το 1956 η Μεγάλη Βρετανία απέδωσε ανεξαρτησία στο Σουδάν. Έναν όμως χρόνο νωρίτερα, οι Σουδανοί σπαράσσονταν από εμφύλιο, αφού υπήρχε μεγάλη αντιμαχία μεταξύ βορείων και νοτίων. Οι νότιοι Σουδανοί, όντας χριστιανοί απαιτούσαν από το "αραβο-μουσουλμανικό" βόρειο Σουδάν την ομοσπονδιοποίηση του συστήματος διακυβέρνησης, προκειμένου να παίρνουν εξίσου τις αποφασεις που έκριναν την τύχη της χώρας. Κάτι τέτοιο βέβαια η κυβέρνηση του Χαρτούμ δεν δέχτηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν στο Νότο οι πρώτες αυτονομιστικές αντάρτικες ομάδες.Στον εμφύλιο αυτό, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι έξωθεν παρεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων.

Αποτέλεσμα του εμφυλίου ήταν να διαρκέσει 17 ολόκληρα χρόνια και να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές κυρίως στους Νότιους, ενώ οι απώλειες αριθμούσαν σε 500.000 νεκρούς περίπου. Τελικώς, υπογράφηκε σύμφωνο εκεχειρίας, στο ουδέτερο έδαφος της Αντίς Αμπέμπα, όπου αποφασίστηκε ένα είδος αυτονομίας για το Νότιο Σουδάν.

Δεύτερος Εμφύλιος (1983-2005)
Ο δεύτερος εμφύλιος ήταν θέμα χρόνου αφού η χώρα κλυδωνιζόταν από τα συνεχιζόμενα πραξικοπήματα και αλλαγές στην εξουσία. Μια νέα αιματοχυσία ξεκινά, αυτή τη φορά σε μεγαλύτερο βαθμό, αφου στην εξουσία βρίσκεται ύστερα από πραξικόπημα, ο Ομάρ Αλ Μπασίρ, το 1989. Eπιβάλλεται η Σαρία, ο Ισλαμικός νόμος σ' όλη τη χώρα.

Μα ο πόλεμος αυτός δεν έχει παρά ένα μόνο στόχο. Τον έλεγχο των πετρελαιοπαραγωγικών περιοχών του Νότου. Κάτι τέτοιο βέβαια προϋπέθετε την εκδίωξη των "σκλάβων", όπως αποκαλούν τους Νοτίους οι Βόρειοι με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα χωρισμένη σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα: οι κυβερνητικοί (αραβικής καταγωγής μουσουλμάνοι) και ο SPLA (Sudan People's Liberation Army) του Νότου που εξέφραζε τους χριστιανούς και τους ανιμιστές του νότιου κομματιού.
Ο ρόλος των πετρελαιοπαραγωγικων εταιρειών παρεμβατικός, ανεχόμενοι την σφαγή των Νοτίων, διώχνοντας τους από τις πατρογονικές τους εστίες προκειμένου να ανοίξουν οι πετρελαιοπηγές και να εξορυχτεί ο πλούτος του Νότιου Σουδάν. Συνεργαζόμενες με την σουδανική κυβέρνηση, οι εταιρείες πετρελαίου συνεργούσαν στο έγκλημα.
Από την άλλη οι γείτονες του Σουδάν (Ερυθραία,Ουγκάντα,Αιθιοπία) υποστήριζαν τους αυτονομιστές παρέχοντάς τους οπλισμό και πολεμοφόδια.
Η πείνα και η ξηρασία αποτελείωσαν τους κατοίκους και τους αυτονομιστές.


Ο εμφύλιος έληξε το 2005 με την υπογραφή του Nairobi Comprehensive Peace Agreement στην Κένυα. Σύμφωνα με αυτή τη Συνθήκη, το Νότιο Σουδάν θα απολάμβανε διευρυμένη αυτονομία για 6 χρόνια ενώ το 2011 έχει οριστεί η χρονιά που θα διεξαχθεί δημοψήφισμα προκειμένου οι Νότιοι Σουδανοί να μπορέσουν να επιλέξουν την ανεξαρτητοποίηση. Η διαχείριση του πετρελαίου ορίστηκε να γίνεται 50-50 χωρίς όμως να διευκρινιστεί εάν περιοχές στη μεθόριο Βορρά-Νότου, πλούσιες σε πετρέλαιο θα πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα.

Αυτός ο εμφύλιος κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων νεκρών, χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν οι παράπλευρες απώλειες. Πάνω από 4 εκατομμύρια Νότιο-Σουδανών εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν στην περιοχή.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Posted on Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2009 by Unknown

1 comment